Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ απάτες δεκάδων εκατομμυρίων

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ απάτες δεκάδων εκατομμυρίων

Ενας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας λογιστής «πιάστηκαν» από το ΣΔΟΕ για απάτες άνω των 30 εκατ. ευρώ.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ενας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας λογιστής «πιάστηκαν» από το ΣΔΟΕ για απάτες άνω των 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, ο καθηγητής πανεπιστημίου της Αθήνας, εκμεταλλευόμενος το κύρος της θεσμικής του ιδιότητας, εξαπάτησε πλήθος προσώπων, αποσπώντας τους μεγάλα ποσά προκειμένου να τα επενδύσει, μέσω εταιρειών του, στο εξωτερικό. Η τακτική που ακολουθούσε ήταν να τους επιστρέφει στην αρχή μικροποσά ως απόδοση της επένδυσής τους, αλλά κατέληξε να τους υπεξαιρέσει ποσά συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη δράση καταγράφει και λογιστής στην Αθήνα ο οποίος σε χρονικό διάστημα 5 ετών κατάφερε να αποσπάσει από εταιρείες του εξωτερικού, στις οποίες ήταν φορολογικός εκπρόσωπος, ποσά συνολικού ύψους άνω των 16 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω ποσά, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, μεταφέρθηκαν από συγκεκριμένο κατάστημα τράπεζας σε προσωπικούς λογαριασμούς του και από εκεί σε εταιρείες στοιχηματισμού και καζίνο.

Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ δεν σταματούν στους δύο ανωτέρω άνδρες. Στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2021, εντοπίστηκε πλήθος περιπτώσεων αλλοδαπών φυσικών προσώπων τα οποία έστελναν χρηματικά εμβάσματα στην αλλοδαπή, μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, κατά την περίοδο 2012-2016. Ειδικότερα, αλλοδαποί μετέφεραν στο εξωτερικό χρήματα μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, χωρίς περαιτέρω έλεγχο για την προέλευση των κεφαλαίων τους, εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω ιδρυμάτων. Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα ποσά ετησίως εστάλησαν σε Αλβανία, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, Κίνα, Γεωργία, Ινδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στον εντοπισμό της πηγής προέλευσης των εξερχόμενων εμβασμάτων και στο αν αυτά έχουν φορολογηθεί ή νομίμως έχουν εξαιρεθεί του φόρου. Ταυτοποιήθηκαν φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την κατοχή των χρημάτων και τα οποία απέστειλαν εμβάσματα στην αλλοδαπή συνολικού ύψους άνω των 20.000.000 ευρώ.

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις ελέγχων:

Καθηγητής πανεπιστημίου της Αθήνας υπεξαίρεσε ποσά άνω των 15 εκατ. ευρώ.

1. Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής σχετικά με τη διαπίστωση τήρησης των όρων του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, ελέγχθηκε μεγάλη βιομηχανική μονάδα σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όπου εντοπίστηκαν μη πραγματικές (εικονικές) συναλλαγές μεγάλης αξίας, μέσω των οποίων η ελεγχόμενη επιχείρηση εισέπραξε καταχρηστικά επιχορήγηση συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, ελέγχθηκαν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες, όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις καταχρηστικής λήψης επιχορηγήσεων συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, ώστε να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά των επιχορηγήσεων.

2. Διενεργώντας έλεγχο σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων και έπειτα από επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν τόσο στον επιτόπιο έλεγχο όσο και από τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων του συστήματος εισροών – εκροών της ΓΓΠΣ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις λαθρεμπορίας καυσίμων συνολικού ύψους 4.993.054 ευρώ, αλλά και φορολογικές παραβάσεις συνολικού ύψους 76.672 ευρώ.

3. Από ελέγχους σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, εντοπίστηκε κύκλωμα επιχειρήσεων το οποίο λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά με τη μορφή carousel, ιδρύοντας νομικές οντότητες των οποίων οι διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι ήταν φυσικά πρόσωπα εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, που έφεραν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου». Από τη δράση του κυκλώματος και την έκδοση εικονικών στοιχείων προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, στα έτη 2018 και 2019, συνολικού ύψους άνω των 8.500.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Δημόσιο υπερβαίνει τα 15.000.000 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT