Η «ακτινογραφία» των εργατικών ατυχημάτων

Η «ακτινογραφία» των εργατικών ατυχημάτων

Τουλάχιστον ένα ατύχημα στον χώρο εργασίας είχε το 1,9% των ατόμων που εργάζονται ή εργάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον ένα ατύχημα στον χώρο εργασίας είχε το 1,9% των ατόμων που εργάζονται ή εργάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Το υψηλότερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων απαντά στις κατασκευές και ακολουθούν ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία. Στον αντίποδα, κι όπως είναι αναμενόμενο, χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάζουν κλάδοι όπως η εκπαίδευση και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το ποσοστό των ατυχημάτων φαίνεται να είναι υψηλότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες (2,6% και 1,1% αντίστοιχα), ενώ αυξάνεται στις ηλικίες από 45 ετών και άνω (2,3%). Επίσης, το 8,4% των ατυχημάτων είναι τροχαία, τα οποία επίσης αφορούν συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες (8,7% και 7,6% αντίστοιχα), μόνο που σε αυτή την περίπτωση αφορούν κυρίως εργαζομένους ηλικίας 15-34 (11,1%).

Ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διεξήχθη παράλληλα με την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού του β΄ τριμήνου του 2020, καταγράφει τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία καθώς και τους κλάδους με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων, ήτοι κατασκευές (6%), γεωργία, δασοκομία και αλιεία (3,8%) και βιομηχανία και ενέργεια (3,3%). Οι κλάδοι με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι η εκπαίδευση (0,2%) και οι χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες (0,5%).

Η επαγγελματική ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία είναι οι ειδικευμένοι τεχνίτες (5,1%), ακολουθούμενη από γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (4%). Οι επαγγελματικές ομάδες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι οι επαγγελματίες (0,6%) και οι υπάλληλοι γραφείου (0,7%).

Περίπου οι μισές περιπτώσεις (47,5%) των ατυχημάτων οδήγησαν σε απώλεια λιγότερο της μιας ημέρας εργασίας. Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η πλειονότητα (34,8%) αφορά απώλεια εργάσιμων ημερών από μία ημέρα έως τρεις ημέρες, ενώ περίπου το 10,9% περιλαμβάνει περιπτώσεις ατυχημάτων οι οποίες κατέληξαν σε απώλεια εργάσιμων ημερών από τέσσερις ημέρες έως δύο εβδομάδες.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT