Διευθυντές από την αγορά στον ΕΦΚΑ

Διευθυντές από την αγορά στον ΕΦΚΑ

Αλλαγές στο management, ευκολότερες μετατάξεις υπαλλήλων και νέο οργανόγραμμα προβλέπει το σχέδιο νόμου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, με τη συμμετοχή έμπειρων στελεχών σε διευθυντικές θέσεις του φορέα, ευκολότερες μετατάξεις εργαζομένων προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι, αλλά και ευέλικτο σύστημα προμηθειών και νέο οργανόγραμμα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του. Το σχέδιο νόμου, που έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και αιχμή την ταχύτερη εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τους Κ. Χατζηδάκη και Π. Τσακλόγλου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων προβλέπει την εισαγωγή νέων μεθόδων management στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν η δυσκινησία, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της νέας αυτής μεταρρύθμισης είναι η ταχύτερη λήψη αποφάσεων και η μικρότερη εξάρτηση μεταξύ του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμόδιων διευθύνσεων, αλλά και η αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων, με την εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και τη μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Ετσι, για παράδειγμα, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, προκειμένου  να γίνει πιο ευέλικτο. Εχει διαπιστωθεί ότι με το ισχύον σύστημα απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου ο ΕΦΚΑ να προμηθευτεί τα απαραίτητα, ακόμη κι αν πρόκειται για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναλώσιμων υλικών ή βενζίνης για τη λειτουργία των αυτοκινήτων – π.χ. των ελεγκτών. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, στόχος είναι να ισχύσει ένα σύστημα που θα «τρέχει» τις διαδικασίες για την ταχύτερη κάλυψη των αναγκών του ΕΦΚΑ.

Με… συνοπτικές διαδικασίες θα γίνονται και οι αλλαγές σε υπαλλήλους οι οποίοι βάσει της νέας στοχοθεσίας που ισχύει αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη θέση που βρίσκονται. Στην πράξη, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ευκολότερες και γρηγορότερες αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων.   

Μάλιστα, στην προσπάθεια αφενός για ταχύτερη λήψη αποφάσεων αφετέρου για μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμόδιων διευθύνσεων, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη κι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 200 υπάλληλοι καλύπτουν διευθυντικές θέσεις στον e-ΕΦΚΑ και το σχέδιο νόμου θα προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό που θα μπορεί να καλύπτεται από ιδιώτες, οι οποίοι θα αμείβονται μάλιστα με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ήτοι σημαντικά υψηλότερα από τους μισθούς που προβλέπονται στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προβλέπει πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών για την καλύτερη λειτουργία του φορέα.

Κεντρικό ρόλο στη νέα μεταρρύθμιση αναμένεται να διαδραματίσει και το νέο οργανόγραμμα του e-ΕΦΚΑ, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η υλοποίηση του παλαιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων που θα εκπονήσει μελέτη για τη νέα δομή του ενιαίου φορέα. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158.

Το σχέδιο νόμου φαίνεται πως αποτελεί το ύστατο όπλο στη φαρέτρα του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, έπειτα από μια σειρά οργανωτικών και λειτουργικών παρεμβάσεων στον ΕΦΚΑ, που φαίνεται πως σιγά σιγά αποδίδουν καρπούς, καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία του συστήματος «Ατλας», τον Οκτώβριο απονεμήθηκαν 21.339 νέες συντάξεις.  Πρόκειται, όπως επισημαίνει και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, για ρεκόρ μήνα από τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων. Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι τέλους Δεκεμβρίου.

Βέβαια, το νέο ρεκόρ στις απονομές σχεδόν εξανεμίστηκε από τις 20.948 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη 122.528 αιτήσεις κύριας σύνταξης, χωρίς να υπολογίζονται περίπου 38.500 περιπτώσεις που αφορούν διεθνείς και ανελαστικές συντάξεις, καθώς και συντάξεις αναπηρίας. Οπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι 92.180, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις 141.509 που ήταν ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, από τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους, οι περίπου 50.000 λαμβάνουν είτε προσωρινή είτε προκαταβολή σύνταξης.