Άνω των 2 δισ. ευρώ ο τζίρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Άνω των 2 δισ. ευρώ ο τζίρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 115 εκατ. ευρώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε το εννεάμηνο, σε ετήσια βάση, το σύνολο των μεγεθών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθώς η ανοδική πορεία των εργασιών που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020 διατηρήθηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2021 με  ιδιαίτερα έντονη την ανάκαμψη των κατασκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, επηρεάζοντας, ως επί το πλείστον, τον κλάδο του αλουμινίου. Ως εκ τούτου, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν 17,2% στο εννεάμηνο, με «οδηγό» τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων και ενισχύθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 18,5%.

Οπως αναφέρει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.684 ευρώ ανά τόνο (+48,1%) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να ανέρχεται σε 1.995 ευρώ ανά τόνο (+ 37,5%). Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχοντας αυξηθεί κατά 39%, στα 2,082 δισ. ευρώ. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-Ebitda) ενισχύθηκαν κατά 25,7%, στα 130,4 εκατ. ευρώ, μέγεθος που διαμορφώθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο από 36 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η άνοδος των αναπροσαρμοσμένων Ebitda οφείλεται στην αύξηση των όγκων πωλήσεων και τη θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ που αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τα ενοποιημένα Ebitda διαμορφώθηκαν σε 176 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 118 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής επίδρασης αποτίμησης 22 εκατ. ευρώ των μετοχών της Cenergy Holdings, που λογιστικοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο) έναντι κερδών 25 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 115 εκατ. ευρώ  από 24 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.  Ωστόσο, οι αυξημένες τιμές των μετάλλων ενίσχυσαν το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 107 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2020. Ετσι, το καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα ανήλθε, κατά το εννεάμηνο, σε 22 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρά το σταδιακά μειούμενο κόστος δανεισμού της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ο όμιλος, που πραγματοποιεί το 91% των πωλήσεών του εκτός Ελλάδας, αναφέρει ότι οι ανοδικές τάσεις των τιμών της ενέργειας αναμένεται να κάνουν περισσότερο εμφανή την επίδρασή τους στο τελευταίο τρίμηνο, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές τιμές, ιδιαίτερα στην τιμή του αερίου TTF (προθεσμιακό προϊόν). Ωστόσο οι συνθήκες της ζήτησης παραμένουν θετικές, επιτρέποντας την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT