H Amazon Web εγκαθιστά «τοπική ζώνη» στην Ελλάδα

H Amazon Web εγκαθιστά «τοπική ζώνη» στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε η επένδυση 200 εκατ. του τεχνολογικού κολοσσού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και στην αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και στην Ελλάδα του σήμερα, απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, την επιλογή της χώρας για εγκατάσταση «τοπικής ζώνης», μιας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αξία της επένδυσης της Amazon Web Services (AWS) στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια, αναφέρουν πηγές σε άμεση επαφή με τη διαδικασία.

Οι «τοπικές ζώνες» μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι «τοπικές ζώνες» της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

Η χώρα γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί παγκόσμιοι παίκτες επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επένδυση της Amazon ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με στελέχη της εταιρείας την Παρασκευή το πρωί. Παρουσιάζοντας την επένδυση, ο Punke εξήγησε πως η νέα υποδομή θα επιτρέψει απόκριση ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, που είναι πολύ σημαντική για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο. Επίσης δήλωσε εντυπωσιασμένος γι’ αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Εχουμε μια πολιτική για το “cloud first” και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι η επένδυση «είναι το αποτέλεσμα ολόκληρου του φάσματος αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές και η πολιτική που αναπτύξαμε για να δοθεί προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)». Προσέθεσε δε ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής».

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο επικεφαλής Public Policy Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Amazon Web Services, Franco Spicciariello, και η Public Policy Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή