Tράπεζες: Μικρότερο χαρτοφυλάκιο δανείων, αλλά πιο υγιές

Tράπεζες: Μικρότερο χαρτοφυλάκιο δανείων, αλλά πιο υγιές

Κατά 7,2 δισ. μειώθηκαν τα υπόλοιπα δανείων των τραπεζών το τρίτο τρίμηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, αλλά και οι αποπληρωμές οφειλών στις οποίες προχώρησαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανέκοψαν την καθαρή πιστωτική επέκταση, οδηγώντας σε μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου από τη Euroxx, με βάση την οποία το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 7,2 δισ. ευρώ, παρά τις νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 5,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα μετά την αποαναγνώριση των δανείων που πρόκειται να τιτλοποιηθούν, αλλά και τις αποπληρωμές μειώθηκε στα 128,6 δισ. ευρώ και από αυτά:

• 34 δισ. είναι οι χορηγήσεις της Alpha Bank, η οποία κατέγραφε το γ΄ τρίμηνο «εκροές» 2,9 δισ. έναντι εκταμιεύσεων 1,5 δισ.

• 29,2 δισ. είναι οι χορηγήσεις της Eurobank, η οποία κατέγραψε «εκροές» 3,1 δισ. έναντι εκταμιεύσεων 1,9 δισ.

Σε σημαντική πηγή εσόδων αναδεικνύονται για τις τράπεζες οι προμήθειες.

• 30,9 δισ. οι χορηγήσεις της Εθνικής, η οποία κατέγραψε «εκροές» 270 εκατ. έναντι νέων εκταμιεύσεων 800 εκατ. και

• 34,4 δισ. οι χορηγήσεις της Πειραιώς, που κατέγραψε «εκροές» 974 εκατ. έναντι εκταμιεύσεων 1,2 δισ.

Σε επίπεδο ομίλων το χαρτοφυλάκιο περιορίστηκε στα 146,8 δισ., ενώ μετά και τις συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 11,5 δισ. που έχουν πάρει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την κάλυψη της ζημίας από τα κόκκινα δάνεια, το καθαρό δανειακό χαρτοφυλάκιο μειώθηκε στο τέλος του 9μήνου του 2021 στα 135,2 δισ. από 144,3 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Tράπεζες: Μικρότερο χαρτοφυλάκιο δανείων, αλλά πιο υγιές-1

Η απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, δηλαδή η πώληση κόκκινων δανείων, επηρέασε και τα έσοδα από τόκους, που με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα (αύξηση κατά 4,9%), μειώθηκαν κατά 1,4% για την Τράπεζα Πειραιώς, κατά 2% για τη Eurobank και κατά 5,6% για την Alpha Bank. Αυτό γιατί τα δάνεια που βγαίνουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών προκειμένου να μεταβιβαστούν, στερούν στις τράπεζες ένα τμήμα των λογιστικοποιημένων εσόδων. Εντούτοις, η αποαναγνώριση αυτών των δανείων θέτει τις βάσεις για υγιή μεγέθυνση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, μέσα από νέες χορηγήσεις και επιπλέον περιορίζει τις ανάγκες για νέες προβλέψεις, που «χτυπούν» ευθέως το τελικό αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση τα κεφάλαιά τους, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για υγιή ανάπτυξη. Η τάση αυτή που αναμένεται να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στα επόμενα τρίμηνα, αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του 9μήνου, από την ανάλυση των οποίων επιβεβαιώνεται ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –με εξαίρεση την εφάπαξ ζημία που πήραν για τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων– περιόρισαν τις νέες προβλέψεις που πήραν για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου σε ποσοστό έως και 50%.

Σε αντίθεση με τα έσοδα από τόκους που δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, σε σημαντική πηγή εσόδων αναδεικνύονται για τις τράπεζες οι προμήθειες, που στο 9μηνο του 2021 παρουσίασαν αύξηση από 11,5% έως και 20,5% ανάλογα με την τράπεζα, σαφή ένδειξη της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Alpha Bank τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 19,1% στα 299,5 εκατ., για τη Eurobank κατά 18,4% στα 325,9 ευρώ (περιλαμβάνει και έσοδα από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων), της Εθνικής κατά 11,2% στα 208,9 εκατ. και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 20,5% στα 278,8 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή