Attica Bank: Έκλεισε το deal για την αύξηση κεφαλαίου

Attica Bank: Έκλεισε το deal για την αύξηση κεφαλαίου

Mικρή μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, ποια θα είναι η συμμετοχή ΤΜΕΔΕ, Ellington

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικρή μείωση του ποσοστού που έχει σήμερα το ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank οδηγεί η συμφωνία που υπήρξε με το ΤΜΕΔΕ και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington για τη συμμετοχή τους στην προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η ΑΜΚ θα είναι ύψους 240 εκατ. ευρώ και, με βάση το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, η ημερομηνία ολοκλήρωσης παρατείνεται έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington στην ΑΜΚ επιτεύχθηκε έπειτα από συμφωνία με το ΤΧΣ, που είχε αναλάβει την απευθείας διαπραγμάτευση για το θέμα. Μετά τη σχετική συμφωνία η τράπεζα, με ανακοίνωσή της στο Χ.Α., ενημέρωσε ότι «το Ταμείο, που ελέγχει σήμερα το 68,2% της Attica Bank, θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ εξασκώντας τελικώς 15.220.674 δικαιώματα προτίμησης για την κτήση νέων μετοχών από τα 16.533.102 που κατέχει αυτή τη στιγμή στην τράπεζα». Ετσι, η συμμετοχή του Ταμείου αναμένεται να μειωθεί από το 68,2% στο 62,8%, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για τη συμμετοχή ιδιώτη, δηλαδή της Ellington, που έχει συμπράξει με τον δεύτερο βασικό μέτοχο της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ.

Το ΤΜΕΔΕ, που ελέγχει το 14,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούν από το σύνολο των 3.561.102 κοινών μετοχών που διαθέτει σήμερα, και τα κεφάλαια που θα βάλουν από κοινού με την Ellington υπολογίζονται στα 63 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ.

Η ΑΜΚ θα είναι ύψους 240 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία ολοκλήρωσης παρατείνεται έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή της Ellington είναι σε πρώτη φάση μικρή και το ποσοστό που θα έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μετά την αύξησή του υπολογίζεται στο 5,4%. Στόχος, ωστόσο, είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί σε δεύτερη φάση και αφού ολοκληρωθεί το due diligence στην τράπεζα, που θα αποτυπώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την κάλυψη της ζημίας από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, χωρίς, όπως φαίνεται, οι προβλέψεις αυτές να επαρκούν για το σύνολο της ζημίας που θα υποστεί η τράπεζα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες ενδέχεται να διευρυνθούν μετά την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που προτίθεται να τιτλοποιήσει η Attica Bank κάνοντας χρήση και του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή». Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και η αξιολόγηση έχει ανατεθεί στην DBRS προκειμένου να καθοριστεί το τμήμα που θα αποτελέσει τον τίτλο ενδιάμεσης εξασφάλισης (mezzanine note) που θα μεταβιβαστεί σε επενδυτές και τον τίτλο χαμηλής διαβάθμισης (junior note) που θα αποτυπώνει τη ζημία που θα πρέπει να πάρει η τράπεζα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα κρίνει και το ύψος της κρατικής εγγύησης που θα λάβει η τράπεζα μέσω του «Ηρακλή».

Στον βαθμό που οι ζημίες για την εξυγίανση της Attica Bank διευρυνθούν, θα απαιτηθεί και δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα συνδυαστεί και με κεφάλαια για την ανάπτυξή της. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό, η δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση τοποθετείται εντός του α΄ εξαμήνου του 2022 και εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει και το καθοριστικό βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή