Αναπροσαρμογή των κανόνων της Eυρωζώνης

Αναπροσαρμογή των κανόνων της Eυρωζώνης

Στόχος, η ενίσχυση της ευελιξίας και της αντικυκλικότητας ώστε να υπάρχει η ευχέρεια διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από οκτώ στα δέκα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ πιστεύουν πως, ανεξαρτήτως της τελικής διάρκειας που θα έχει η τρέχουσα πανδημική κρίση, η Ευρωζώνη οφείλει να εξετάσει μια μονιμότερη αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της προκειμένου να ενισχυθούν η βιωσιμότητα και η συνοχή της, καθώς και η δυνατότητα ανταπόκρισής της σε έκτακτες συνθήκες. Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Δεκέμβριο απάντησαν συνολικά 35 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Εξ αυτών, το 83% θεωρεί αναγκαία την αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ενώ την αντίθετη άποψη υποστηρίζει το 14%. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε μόλις το 3% των απαντησάντων.

Από την πλευρά όσων υποστηρίζουν την αλλαγή των κανόνων, τα μέλη του Πάνελ στα επεξηγητικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, ξεκινούν με την υπογράμμιση της καθολικής ανάγκης για ορισμό νέων κριτηρίων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας για τις οικονομίες του πλανήτη. Ειδικά άλλωστε σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, με το χρέος να ξεπερνάει σήμερα το 100% του ΑΕΠ στις περισσότερες από αυτές, η προβλεπόμενη μείωση της διαφοράς από το μέγιστο επιτρεπτό 60% του ΑΕΠ κατά 1/20 τον χρόνο θα προϋπέθετε μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν αυτοί οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις απαντήσεις ως στόχοι η ενίσχυση της ευελιξίας και της αντικυκλικότητας ώστε να υπάρχει η ευχέρεια διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, η αντιμετώπιση των ανισορροπιών που απειλούν τη συνοχή της Ε.Ε., η εισαγωγή προβλέψεων που θα επιτρέπουν την εξέταση των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών σε συνδυασμό με τα εξωτερικά και τραπεζικά χρέη, καθώς και η εισαγωγή αλλαγών στη χρηματοπιστωτική εποπτεία ώστε οι αγορές να αποτιμούν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους στα κρατικά ομόλογα.

Αναπροσαρμογή των κανόνων της Eυρωζώνης-1

Σε κάθε περίπτωση, η διαπίστωση της ανάγκης για αλλαγή των κανόνων δεν συνεπάγεται συναίνεση ως προς την κατεύθυνση αυτής της αλλαγής. Εφόσον τελικά ανοίξει ευρύτερα αυτή η συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, το περιεχόμενο και το ύφος των διαπραγματεύσεων καθώς και η τελική τους κατάληξη αναμένεται ότι θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.    

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή