Επέκταση αναστολής συμβάσεων εργασίας

Επέκταση αναστολής συμβάσεων εργασίας

Στην εστίαση, στον πολιτισμό, στα γυμναστήρια και σε άλλους ΚΑΔ που έχουν σχέση με τη νυχτερινή διασκέδαση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επέκταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας και σε άλλους ΚΑΔ θα συνοδεύσει η κυβέρνηση την απόφαση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων (κλείσιμο στις 12, απαγόρευση μουσικής), μετά τη σχετική εισήγηση χθες της επιτροπής των ειδικών. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί και στην εστίαση, αλλά με περιορισμό εφαρμογής σε ποσοστό έως 25% των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Επίσης θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι, όπως τα γυμναστήρια και ο πολιτισμός, ενώ θα συμπεριληφθούν και ΚΑΔ που τυπικά δεν ανήκουν στη νυχτερινή δια-σκέδαση, αλλά επί της ουσίας συνδέονται με αυτή.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα. Το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο, παρά το μπρoς – πίσω των προηγούμενων ημερών, καθώς στην αρχή της εβδομάδας φαινόταν ως επικρατέστερο σενάριο να επιτραπεί ξανά η μουσική στα κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση δίνεται με μέτρο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και δεν θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα στοιχήματα της φετινής χρονιάς: την ομαλή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τη διατήρηση υπό έλεγχο του κόστους δανεισμού και την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα αν όχι στο τέλος τη χρονιάς, τουλάχιστον στις αρχές της επομένης, και τη συμφωνία για ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, βάσει των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Κανόνες που αναμένεται να διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες. Το σίγουρο είναι ότι ο προϋπολογισμός, που είχε το 2021 έλλειμμα 7% του ΑΕΠ ή 13 δισ. ευρώ, πρέπει το 2023 να είναι πλεονασματικός. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φρόντισε να διαψεύσει χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας από νοικοκυριά. Και αυτό γιατί το κόστος σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν τεράστιο. Οπως είπε σε συνέντευξή του στα «Parapolitika», «είμαστε στις αρχές του έτους, με μεγάλες αβεβαιότητες και υψηλές προκλήσεις μπροστά μας και στο πεδίο του πληθωρισμού και στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης και στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής και της αύξησης του κόστους δανεισμού πανευρωπαϊκά, και της διαμόρφωσης δημοσιονομικών κανόνων από το 2023, άρα δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον μήνα Ιανουάριο. Απαιτείται σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ».

Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο στις 12, απαγόρευση μουσικής).

Αλλωστε, υποστήριζε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου, δεν είναι καν βέβαιο ότι ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα μεταφερθεί στην τελική τιμή, σε όφελος του καταναλωτή.

Η κυβέρνηση ποντάρει, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, εκτός των φορολογικών μειώσεων που ήδη εφαρμόζονται, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στις όποιες ενισχύσεις μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας και στις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιλεγούν η ημερομηνία και το ύψος της δεύτερης φετινής αύξησης.

13η αξιολόγηση

Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη, σε τεχνικό επίπεδο, η 13η αξιολόγηση, που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο επικεφαλής στις 25 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να τεθεί το θέμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία. Ο κ. Σταϊκούρας έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι για την επέκτασή της για ακόμη ένα εξάμηνο, όπως προβλέπεται τυπικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή