Ανεβάζει ταχύτητα ο ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων

Ανεβάζει ταχύτητα ο ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων

Τουλάχιστον 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν κληθεί να διεκπεραιώσουν οι ιδιώτες νομικοί και λογιστές-οικονομολόγοι που έχουν ήδη πιστοποιηθεί και «έχουν πιάσει δουλειά» στον ΕΦΚΑ, με τις πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης να αναμένονται ακόμη και έως το τέλος του μήνα.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν κληθεί να διεκπεραιώσουν οι ιδιώτες νομικοί και λογιστές-οικονομολόγοι που έχουν ήδη πιστοποιηθεί και «έχουν πιάσει δουλειά» στον ΕΦΚΑ, με τις πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης να αναμένονται ακόμη και έως το τέλος του μήνα. Μάλιστα, και με δεδομένη την πίεση που υπάρχει για εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους, στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ετοιμάζουν ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε νέους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

3ος γύρος πιστοποίησης

Ηδη, την 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει ο 3ος γύρος πιστοποίησης και βάσει του σχεδιασμού εντός του Φεβρουαρίου θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και νέων ενδιαφερομένων. Επίσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί –πιθανότατα στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ– το δικαίωμα των δικηγόρων και λογιστών, οι οποίοι θα έχουν πιστοποιηθεί, να αναλαμβάνουν φακέλους που θα αφορούν και πιο δύσκολες υποθέσεις, όπως είναι οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης αλλά και αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης. Ετσι εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και θα δοθεί άλλη μία διέξοδος σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν ταχύτερα τη σύνταξή τους. Υπενθυμίζεται πως, σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΓΑ και του τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει ο γ΄ κύκλος επιμόρφωσης, στον οποίο θα συμπεριληφθούν πάλι 1.200 επαγγελματίες ιδιώτες που θα εξεταστούν στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με άλλους περίπου 2.000 δικηγόρους και λογιστές οι οποίοι είχαν αποτύχει στις δύο πρώτες αντίστοιχες εξετάσεις που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ή που για κάποιο λόγο δεν συμμετείχαν τελικά στις εξετάσεις.

Στα τέλη του μήνα αναμένονται οι πρώτες εκδόσεις συντάξεων από ιδιώτες.

Στόχος είναι να ενταχθούν στη διαδικασία όσο περισσότεροι μπορούν, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αποσυμπίεση στο σύστημα, κάτι που φάνηκε τους τελευταίους μήνες του 2021. Μόνο τον Νοέμβριο εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, και παρά την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης (πλησιάζουν τις 200.000), οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους πολίτες αποτελεί άλλωστε και ένα από τα αγκάθια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά, πάντως, ότι ήδη η κατάσταση δείχνει σημάδια ομαλοποίησης και πλέον κάθε μήνα θα εκδίδονται περισσότερες από 25.000 συντάξεις, από τους υπαλλήλους και τους πιστοποιημένους ιδιώτες.   

Ψηφιοποίηση

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, με την ενεργοποίηση της νέας δυνατότητας για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, με την οποία καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται δύο με τρεις φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.  

Τέλος, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή