Αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο

Αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο

Νέα εκτίναξη κατά 4,3 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες, το συνολικό ύψος των οποίων έφτασε στα 180 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2011.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εκτίναξη κατά 4,3 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες, το συνολικό ύψος των οποίων έφτασε στα 180 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2011. Σωρευτικά η άνοδος των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020, φθάνει τα 35 δισ. ευρώ και αποτελεί επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, με αλλεπάλληλα lockdowns στην οικονομία για αρκετούς μήνες.

Η άνοδος που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο αποδίδεται τόσο στην αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά, που ενισχύθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, φθάνοντας λίγο πάνω από τα 135,1 δισ. ευρώ, ενώ κατά 1,6 δισ. ευρώ ενισχύθηκε τον τελευταίο μήνα του έτους η ρευστότητα των επιχειρήσεων, εκτινάσσοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες στα 44,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σε σχέση με τα τέλη του 2020 οι συνολικές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, με τον υψηλότερο ρυθμό να εμφανίζει η άνοδος των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις, που αυξήθηκαν κατά 20,8% τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων από τα νοικοκυριά ήταν χαμηλότερος, της τάξεως του 6,7%.

Συνολικά ανήλθαν στα 180 δισ., εκ των οποίων τα 135,1 δισ. είναι των νοικοκυριών και τα 44,8 δισ. των επιχειρήσεων.

Με βάση τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο αποδίδεται στην καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα και των επιχειρήσεων στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Να σημειωθεί ότι εκτός από την άνοδο των καταθέσεων στις τράπεζες, σημαντική υπήρξε το 2021 και η εισροή διαθεσίμων σε αμοιβαία κεφάλαια, που άγγιξε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της χρηματοδότησης της οικονομίας παρατηρήθηκε βελτίωση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης, που διαμορφώθηκε στο 1,3%, ενώ στο 1,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή χρηματοδότησης. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τα νέα δάνεια που δόθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, και η άνοδος της καθαρής ροής στο 1,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, από 470 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνει ότι οι χορηγήσεις υπερκέρασαν σημαντικά τις αποπληρωμές δανείων για το σύνολο της οικονομίας.

Πιστωτική επέκταση

Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία για τις νέες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις, που αυξήθηκαν με ρυθμό 4,3% (1,8 δισ. ευρώ επίσης η καθαρή ροή χρηματοδότησης), σε αντίθεση με τις πιστώσεις προς τα νοικοκυριά, που ακολούθησαν πτωτική πορεία με αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης (-2,4%) και αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 107 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, εμφάνισαν θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξεως του 4,3%, ενώ με ρυθμό 1,6% ενισχύθηκαν οι δανειοδοτήσεις προς το εμπόριο και με ρυθμό 7,8% οι χρηματοδοτήσεις προς τον τουρισμό. Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες συρρικνώθηκε στα 109,6 δισ. ευρώ από 119,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και είναι αποτέλεσμα των πωλήσεων δανείων από τις τράπεζες, που μεταφέρονται πλέον σε funds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή