Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημόσια πρόσκληση από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις για την υποβολή αιτημάτων επενδυτικών σχεδίων

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνουν οι τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, μέσω της δημόσιας πρόσκλησης που δημοσίευσαν για την έναρξη υποβολής αιτημάτων επενδυτικών σχεδίων.

Η δημοσίευση της πρόσκλησης σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του Ταμείου, αφού ανοίγει τον δρόμο για την άμεση υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης και σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες, σε φάση προετοιμασίας και ωρίμανσης είναι επενδυτικά σχέδια περίπου 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον στόχο για δάνεια κοντά στα 4 δισ. ευρώ εντός του 2022.

Η προϋπόθεση

Βασική προϋπόθεση είναι τα επενδυτικά σχέδια να είναι συμβατά με τους στόχους που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή αυτούς της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης, της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και της εξωστρέφειας. Σε περίπτωση που ένα επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο σε παραπάνω από έναν πυλώνα, οι ποσοστώσεις των πυλώνων αθροίζονται, με 50% ανώτατη ποσόστωση για το δάνειο από το Ταμείο.

Η επιχείρηση θα πρέπει να ετοιμάσει η ίδια ή μέσω συμβούλου το επενδυτικό πλάνο για το οποίο επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί. Στη συνέχεια θα απευθύνεται στην τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα αξιολογήσει το επενδυτικό πλάνο και θα παρέχει τη χρηματοδοτική προέγκριση. Η διαδικασία προβλέπει τον ορισμό από την τράπεζα, ύστερα από κλήρωση, ανεξάρτητου αξιολογητή (από το μητρώο αξιολογητών) που θα αξιολογήσει την επιλεξιμότητα της επένδυσης και θα υπολογίσει το σωρευτικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων για την εν λόγω επένδυση. Με τη θετική έκβαση των εργασιών του αξιολογητή, η τράπεζα λαμβάνει την τελική χρηματοδοτική έγκριση και ξεκινάει η υλοποίηση της επένδυσης. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι ο χρόνος από την υποβολή του σχετικού αιτήματος έως την έγκρισή του δεν θα ξεπερνά τις 3-4 εβδομάδες, ανάλογα με την επιχείρηση, τον κλάδο και το επενδυτικό πλάνο.

Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης-1

Ευνοϊκό επιτόκιο

Το δάνειο από το Ταμείο, που θα χορηγείται με ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0,35% κατ’ ελάχιστον, δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης κατ’ ανώτατο όριο και το υπόλοιπο ποσό του δανείου θα χορηγείται με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως από τα 31 δισ. ευρώ των χρημάτων του Ταμείου, τα 12,7 δισ. ευρώ  (40%) θα είναι ο δανεισμός από τις τράπεζες και άλλα 18,4 δισ. ευρώ, περίπου, θα είναι οι επιδοτήσεις. Οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θα πρέπει να εισφέρουν με τη μορφή της ίδιας συμμετοχής το 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης, αλλά το 10% μπορεί να καλύπτεται με εισφορά σε είδος, ενώ το υπόλοιπο με μετρητά. Αν και δεν υπάρχει μέγιστο όριο για τα δάνεια του Ταμείου, ο βασικός περιορισμός που θα πρέπει να τηρηθεί αφορά το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης με βάση τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.Οι τράπεζες δεν θα εμπλέκονται στον έλεγχο επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου, αλλά θα διενεργούν τον πιστωτικό έλεγχο και, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, τα δάνεια που θα δοθούν θα καλύπτονται από «επαρκείς» εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, οι οποίες θα αξιολογούνται «κατά την κρίση της τράπεζας». Ενδεικτικά, μπορεί οι εγγυήσεις να λαμβάνονται επί των εσόδων που παράγει το επενδυτικό σχέδιο επί των παγίων ή/και άλλων περιουσιακών στοιχείων του έργου, ή να παρασχεθούν από τους φορείς υλοποίησης του έργου ή τρίτους (π.χ. παροχή εγγυήσεων, εμπράγματα βάρη επί λοιπών παγίων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.), ή από συνδυασμό των παραπάνω ή και άλλων εξασφαλίσεων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου είναι δαπάνες που αφορούν:

α. Γήπεδα, είτε για αγορά είτε για χρήση. Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη εφόσον είναι συνυφασμένη με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

β. Κτίρια για αγορά ή κατασκευή.

γ. Εξοπλισμό.

δ. Μεταφορικά μέσα.

Σε φάση προετοιμασίας και ωρίμανσης είναι επενδυτικά σχέδια 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον στόχο για δάνεια κοντά στα 4 δισ. εντός του 2022.

ε. Αϋλα μέσα, όπως εμπορικά σήματα, λίστες πελατών, συμφωνίες αδειών χρήσης, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμβόλαια μίσθωσης, συμφωνίες δικαιόχρησης, συμβάσεις εργασίας, δικαιώματα χρήσης, λογισμικά Η/Υ κ.ά.

στ. Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο.

ζ. Υπηρεσίες τρίτων.

η. Αναλώσιμα.

θ. Λειτουργικά έξοδα, όπως επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.

ι. Κόστος κεφαλαίων.

ια. Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ κ.λπ.).

ιβ. Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας.

Το άθροισμα των δαπανών για κεφάλαιο κίνησης και δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Προκειμένου μια δαπάνη να είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από το Ταμείο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Οπως ρητά αναφέρεται επίσης στην πρόσκληση, δεν επιτρέπεται η χρήση των δανείων του Ταμείου για την αναχρηματοδότηση χορηγηθέντων δανείων.

Προσωρινή χρηματοδότηση

Επιτρέπεται η χρήση των δανείων του Ταμείου για την αναχρηματοδότηση δανείων προσωρινής χρηματοδότησης (bridge loans) που χορηγήθηκαν για την κάλυψη επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης εφόσον: α) Το δάνειο προσωρινής χρηματοδότησης έχει συναφθεί μετά την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης, β) η επένδυση θα έχει ήδη ελεγχθεί και κριθεί ως επιλέξιμη και γ) η αναχρηματοδότηση των δανείων αυτών γίνει σύμμετρα (pari passu) και με το δάνειο συγχρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή