Αποπομπή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων

Αποπομπή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, ο επιμελητηριακός θεσμός, την ώρα μάλιστα που οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων. Χθες η διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αντικατάσταση – αποπομπή του επικεφαλής της ΚΕΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, έξι μόλις μήνες μετά την ανάδειξή του στη θέση αυτή ύστερα από τις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο λόγω της αιφνίδιας απώλειας του Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Της χθεσινής συνεδρίασης της διοικητικής επιτροπής είχαν προηγηθεί σοβαρότατες καταγγελίες του κ. Χατζηθεοδοσίου τόσο κατά των επτά μελών της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ που ζήτησαν την παραίτησή του όσο και κατά του Γιάννη Μπρατάκου, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος ταυτόχρονα διατηρεί και την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός δε ότι και τα επτά μέλη της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ είναι επίσης μέλη της Ν.Δ. αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Χατζηθεοδοσίου περί πολιτικών σκοπιμοτήτων πίσω από την καθαίρεσή του. Για πολιτικές σκοπιμότητες, εξάλλου, έκανε λόγο και ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, ο οποίος διαφώνησε με το αίτημα για αποπομπή του κ. Χατζηθεοδοσίου και μαζί με άλλα τρία μέλη της διοικητικής επιτροπής αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν από τη λήξη της συνεδρίασης και την ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ορίστηκε ο Γιάννης Μασούτης, επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μασούτης αντικαθιστά τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου με απόφαση της διοικητικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που προέβαλαν τα 7 μέλη (πρόκειται για τους Γ. Μασούτη, Π. Αγνιάδη, Γ. Βουτσινά, Γ. Γιαγιάκο, Στ. Γεωργιάδη, Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και Ιορ. Τσώτσο) της διοικητικής επιτροπής για την απομάκρυνση του κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς του, καθώς και το ότι δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για την πορεία ενός κοινοτικού προγράμματος που έχει αναλάβει η ΚΕΕΕ. Για το τελευταίο, πάντως, ο κ. Χατζηθεοδοσίου φέρεται να έδωσε επαρκείς εξηγήσεις.

«Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου», δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου προσθέτοντας: «Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων». Ως συντονιστή της μεθόδευσης ο ίδιος «έδειξε» τον κ. Μπρατάκο, διερωτώμενος για τους λόγους που τα επτά μέλη της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ συναντήθηκαν προχθές το βράδυ μαζί του στα γραφεία του ΕΒΕΑ, ενώ στην ίδια συνάντηση ήταν επίσης ο διευθυντής και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΕΕ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Μπρατάκος υποστήριξε ότι πρόεδροι από διάφορα επιμελητήρια της χώρας επισκέφτηκαν το ΕΒΕΑ πριν και μετά από εκδήλωση του επιμελητηρίου για τους αστέγους και «συζητήσαμε θέματα επιχειρηματικού και επιμελητηριακού ενδιαφέροντος και θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή