Οι νέες αντικειμενικές αξίες αύξησαν τις πωλήσεις οικοπέδων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αύξησαν τις πωλήσεις οικοπέδων

Ιδιοκτήτες σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ακίνητα που δεν φέρνουν εισόδημα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρείται η δυναμική των μεταβιβάσεων ακινήτων, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο που χιλιάδες ιδιοκτήτες έσπευδαν στα συμβολαιογραφικά γραφεία να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες. Από τις 1.500 πράξεις ημερησίως (γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες) διενεργούνται περί τις 500 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις και συνολικά από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 10.000 στο σύνολο της επικράτειας.

Οπως εξηγούν συμβολαιογράφοι, οι νέες αντικειμενικές αξίες και τα βάρη που αυτές φέρνουν οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες στην πώληση ακινήτων που δεν τους φέρνουν εισόδημα, όπως οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ επισημαίνουν ότι συνεχίζονται με την ίδια δυναμική οι γονικές παροχές λόγω του υψηλού αφορολογήτου, το οποίο ανέρχεται στα 800.000 ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση με στόχο να συνεχισθεί η ανοδική πορεία που καταγράφεται στις μεταβιβάσεις σχεδιάζει να καταργήσει τη βεβαίωση ΤΑΠ, για την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν έως και έξι μήνες προκειμένου να τη λάβουν από τους δήμους, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων που θα οδηγήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς όλα τα δικαιολογητικά θα εμπεριέχονται στην ηλεκτρονική μερίδα του ακινήτου.

Οπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται ο έλεγχος των τελευταίων χειρόγραφων δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που υποβλήθηκαν στις εφορίες. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν θα χρειασθεί νέα παράταση για τα οριστικά συμβόλαια (εκπνέει στις 31 Μαρτίου) τα οποία θα γίνουν με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον βέβαια η δήλωση είχε υποβληθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Στη διάρκεια του 2021 οι πράξεις που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με το 2020.

Αύξηση της τάξης του 16% κατέγραψαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021 σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου μεταβίβασης ακινήτων. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2019 καταγράφεται μείωση της τάξης του 20,7%. Συγκεκριμένα στον Δήμο Αθηναίων, όπου παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες πράξεις, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 5.303 αγοραπωλησίες, το 2020 διαμορφώθηκαν σε 3.353 και το 2021 σε 3.929.

Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στις μεταβιβάσεις καταγράφονται στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρόπολης, Πετρούπολης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Λυκόβρυσης.

Στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν οι υψηλότερες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ελληνικού οι αυξήσεις έφθασαν στο 57,14% στην κατώτατη τιμή ζώνης, στη Νέα Ιωνία στο 38,89% στην κατώτατη τιμή ζώνης και στο Ηράκλειο στο 36% τόσο στην κατώτατη όσο και στην ανώτατη τιμή ζώνης.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ, τον οποίο κατέβαλαν οι αγοραστές των ακινήτων. Μόνο στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων. Η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων οδήγησε και στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 253,68 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 27,11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 199,57 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT