Ξεκινάει η μάχη για το χαρτοφυλάκιο δανείων «Αριάδνη»

Ξεκινάει η μάχη για το χαρτοφυλάκιο δανείων «Αριάδνη»

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι μη δεσμευτικές προσφορές – Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, στην πλειοψηφία τους οικιστικά.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους αγοραστές για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που βγάζει προς πώληση η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) η αξία φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που έχει βγει έως τώρα σε πώληση στην ελληνική αγορά. Εκτός από την αξία του χαρτοφυλακίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδηλώσουν τρία τουλάχιστον επενδυτικά κεφάλαια, και συγκεκριμένα η Davidson Kempner, η Intrum και η κοινοπραξία Fortress, Bain, doValue, συνδέεται και με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, 2,3 δισ. ευρώ η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000, είναι οικιστικά, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» περιλαμβάνει 97.000 δάνεια που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:

– 2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις.

– 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

– 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.

– 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η PQH θα επιτύχει σημαντική απεμπλοκή από τον όγκο των κόκκινων δανείων του παρελθόντος που έχει αναλάβει να διαχειριστεί, περιορίζοντας την «έκθεσή» της στα 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η PQH έχει ολοκληρώσει άλλη μια συναλλαγή, δηλαδή την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος» που μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2019 στην Intrum.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή