Με αναλυτική περιοδική δήλωση σε ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ οι προσλήψεις νέων εργαζομένων

Με αναλυτική περιοδική δήλωση σε ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ οι προσλήψεις νέων εργαζομένων

Δύο ξεχωριστές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής, προκειμένου να τους ασφαλίζουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ξεχωριστές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής, προκειμένου να τους ασφαλίζουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Η αρχή πιθανότατα να μη γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς ακόμη γίνονται δοκιμές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαχειριστεί και τις ανάγκες του νέου επικουρικού συστήματος. Σε ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώθηκε από το ΤΕΚΑ σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, τόσο οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το νέο επικουρικό, ήτοι ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ Παυλίνα Καρασιώτου, όσο και τα στελέχη του ΕΦΚΑ ξεκαθάρισαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ασφαλιστική μας ιστορία.

Ειδικά το μητρώο και η ΑΠΔ του ΤΕΚΑ, όπως επεσήμανε η κ. Καρασιώτου, αναπτύχθηκαν σε πολύ σύντομο χρόνο με πολλή προσπάθεια από τα στελέχη του ΤΕΚΑ, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ, ενώ εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες, όπως είναι η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας MyTEKA, έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες του 2022. Πρακτικά πάντως, οι επιχειρήσεις εφεξής, εφόσον προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους (χωρίς προηγούμενη εργασιακή σχέση), θα υποβάλλουν δύο ΑΠΔ, μία για τον ΕΦΚΑ και μία για τον ΤΕΚΑ και θα έχουν αντίστοιχα δύο ταυτότητες πληρωμών. Θα πρέπει όμως να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ώστε να καταβάλλουν σωστά τις πληρωμές ανά φορέα ασφάλισης, για να μην προκύψουν λάθη που τυχόν θα τους χρεώσουν με μη καταβολή εισφορών, άδικα. Μάλιστα, ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούν να λάβουν οι εργοδότες, μόνο εάν έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν, τόσο σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, όσο και σε σχέση με το ΤΕΚΑ.

Το ΤΕΚΑ θα δέχεται ασφαλισμένους που δεν είχαν ούτε ένα ένσημο πριν από την 1.1.2022.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΚΑ θα δέχεται εργαζομένους που δεν είχαν ούτε ένα ένσημο πριν από την 1.1.2022. Από την πλευρά των μισθωτών, υπάγονται στο ΤΕΚΑ όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης. Προσοχή όμως, ειδικά για το Δημόσιο, δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ όσοι εργάζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα. Αντίθετα, υπάγονται στο ΤΕΚΑ όσοι υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και στην Πυροσβεστική.

Ειδικά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τονίστηκε ότι μένουν εκτός ΤΕΚΑ όσοι εντάσσονται στα τέσσερα επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και οι δημοσιογράφοι που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, στο ΤΕΚΑ εισέρχονται οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι αρτοποιοί, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που διδάσκουν και οι πτυχιούχοι χημικοί και χημικοί μηχανικοί. Στον αντίποδα, «εντός» του ΤΕΚΑ θα εισέρχονται και όσοι έχουν ασφάλιση στο εξωτερικό και επιστρέφουν για εργασία στην Ελλάδα, μετά την 1.1.22.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή