Ανησυχία από Ε.Ε. για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Ανησυχία από Ε.Ε. για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Φοβάται αύξησή τους μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, επιμένει η Ε.Ε. στην έκθεση αξιολόγησης, η οποία ερμηνεύοντας την αύξηση των καθαρών εισροών αθετήσεων κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 στα ίδια επίπεδα με αυτά του α΄ εξαμήνου του έτους, δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΤτΕ για την αύξηση των κόκκινων δανείων μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

«Στο μέλλον η διαχείριση των δανείων που είναι ή απειλούνται με κίνδυνο αθέτησης αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες», σημειώνει η Ε.Ε., στον βαθμό που η προοπτική νέων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων σταδιακά εξαντλείται. Η μείωση των δανείων που έχουν καταγγελθεί αλλάζει άλλωστε τη σύνθεση του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου, καθώς αυτά που είναι υποψήφια προς αθέτηση αντιπροσωπεύουν πλέον ένα αυξημένο ποσοστό των κόκκινων δανείων που διαμορφώνεται στο 33,7% με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 έναντι 29,4% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει η Ε.Ε., «η δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, προσαρμοσμένες ειδικά για αυτές τις κατηγορίες, θα αποτελέσει ένα κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια οριστικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ταυτόχρονα «η αποτελεσματική ανάκτηση εξασφαλίσεων θα είναι ζωτικής σημασίας όταν η επιτυχής αναδιάρθρωση δεν είναι εφικτή», επισημαίνει η Ε.Ε. και η πρόκληση ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης φαίνεται από το γεγονός ότι, από το συνολικό ποσό των 22,8 δισ. ευρώ αναδιαρθρωμένων δανείων στο τέλος Ιουνίου 2021, το 17,7% είχε εκ νέου βρεθεί σε αθέτηση για περισσότερες από 90 ημέρες, ενώ το ποσοστό των μακροπρόθεσμων αθετήσεων με ορίζοντα 1 έτους παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Η εξυγίανση των τραπεζών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα στην κερδοφορία του 2021 για δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά όπως επισημαίνει η Ε.Ε., εάν εξαιρεθούν οι εφάπαξ ζημίες, το τραπεζικό σύστημα δείχνει να ανακτά την προοπτική επανόδου του στην κερδοφορία. Η επίπτωση που έχει στα κεφάλαια η εξυγίανση έχει αντισταθμιστεί από άλλα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε σε σχέση με το 2020, διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 12,5%, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την τράπεζα.

Στους μελλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, η Ε.Ε. επισημαίνει την περαιτέρω επίδραση που θα έχουν στα έσοδα από τόκους οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ενώ από την πλευρά του κόστους, η ανάγκη για περαιτέρω εκδόσεις ομολογιακών δανείων προκειμένου να ικανοποιηθεί η ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), θα επιφέρει πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Η Ε.Ε. δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών παραμένει ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και το γεγονός ότι «η ποιότητα των κεφαλαίων που αποτελούνται από αναβαλλόμενη φορολογία εξακολουθεί να συνιστά μια μόνιμη πηγή ανησυχίας, στον βαθμό που αντιπροσωπεύει το 62% των ιδίων κεφαλαίων τους έναντι 53% το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT