Χωρίς αναταράξεις, προς το παρόν, οι αερομεταφορές

Χωρίς αναταράξεις, προς το παρόν, οι αερομεταφορές

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και οι ανατιμήσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν τον βασικό παράγοντα που θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσδοκώμενη για το φετινό καλοκαίρι θετική πορεία των αερομεταφορών.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και οι ανατιμήσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν τον βασικό παράγοντα που θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσδοκώμενη για το φετινό καλοκαίρι θετική πορεία των αερομεταφορών. Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη του κλάδου, η μετατροπή της Ουκρανίας σε εμπόλεμη ζώνη δεν προκαλεί, για την ώρα, άμεσες επιπτώσεις στις τουριστικές κρατήσεις ούτε έχει αναγκάσει τις ξένες αεροπορικές να αναπροσαρμόσουν τον προγραμματισμό τους ή τη χωρητικότητά τους για την Ελλάδα.Με τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργιών δικτύου (NOP) του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που αφορά τη χρονική περίοδο από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου μέχρι και τις 17 Απριλίου, η πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα αγγίξει –από την 1η Απριλίου– το 90% των επιπέδων του 2019.Το NOP βασίζεται στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών και στη ζήτηση για χρονοθυρίδες (slots) κι έχει λάβει υπόψη του την ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο εναέριων χώρων λόγω του πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, πανευρωπαϊκά, προβλέπεται σημαντική ανάπτυξη της πτητικής δραστηριότητας, με τον εκτιμώμενο αριθμό των ημερήσιων πτήσεων, με χρονική αφετηρία την 1η Απριλίου, να τοποθετείται κάθε Παρασκευή σε 27.000, αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με το υψηλό του καλοκαιριού του 2021.

Ανεξαρτήτως όμως της εκτιμώμενης πορείας της πτητικής δραστηριότητας, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στο πώς θα διαμορφωθεί η επιβατική κίνηση. Για την ώρα επικρατεί αισιοδοξία που βασίζεται και στα στοιχεία για τον όγκο των διακινηθέντων επιβατών έως και τη χθεσινή ημέρα, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ξεδιπλώθηκε πλήρως το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του μήνα η επιβατική κίνηση στα μεγαλύτερα ελληνικά αεροδρόμια διαμορφώθηκε στο 60% του 2019, μέγεθος που προμηνύει, έως έναν βαθμό, ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση τους προσεχείς μήνες. Βέβαια, όπως τονίζουν παράγοντες των αερομεταφορών, οι μέχρι σήμερα επιδόσεις δεν εγγυώνται τη μελλοντική πορεία των αερομεταφορών, δεδομένου ότι όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, το περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και οι συνεχόμενες ανατιμήσεις απειλούν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μέσα στον Απρίλιο οι πτήσεις θα φθάσουν στο 90% των επιπέδων του 2019.

Ζήτηση για ιδιωτικά jets

Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για το φετινό καλοκαίρι και με βάση το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση για ιδιωτικές πτήσεις. Οπως εξηγούν στελέχη εταιρειών ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών, η ζήτηση που υπάρχει για πτήσεις με jets τη θερινή περίοδο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αυτή του 2019, τάση που είχε γίνει έκδηλη, ήδη, από τις αρχές της φετινής χρονιάς. Επίσης, οι Ρώσοι που πετούν με ιδιωτικά jets αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του συνόλου όσων επιλέγουν το συγκεκριμένο ακριβό μοντέλο μετακίνησης, ενώ η αύξηση της τιμής του αεροπορικού καυσίμου προκαλεί ελεγχόμενες επιπτώσεις για τις εταιρείες ναύλωσης jets. Κι αυτό επειδή για τους συγκεκριμένους παίκτες του κλάδου οι δαπάνες για καύσιμα δεν ξεπερνούν το 15% του συνόλου των λειτουργικών εξόδων, με τις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους σε συνάρτηση με την πορεία των τιμών των καυσίμων.Παρά τις θετικές ενδείξεις για την πορεία της φετινής χρονιάς, με βάση την έως σήμερα ζήτηση από αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες, όλα θα κριθούν από τη λήξη του πολέμου και τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία, οι οποίες είναι δύσκολο να αποτιμηθούν επακριβώς, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT