Alpha Bank: Μέσω νέας εταιρείας η πώληση των ακινήτων του Skyline

Alpha Bank: Μέσω νέας εταιρείας η πώληση των ακινήτων του Skyline

Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου δεν θα γίνει μέσω της εισηγμένης Alpha Αστικά Ακίνητα.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εταιρεία, αντί της εισηγμένης Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ), θα μεταβιβάσει η Alpha Bank τα ακίνητα αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσουν το προς πώληση χαρτοφυλάκιο σε ξένο επενδυτή μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας (συναλλαγή Skyline) που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η διοίκηση της Alpha Bank μετά τη διαπίστωση ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν προκρίνουν τη συναλλαγή μέσω εισηγμένης εταιρείας, όπως είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία θα μετατραπεί τελικώς σε εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Η χρήση εισηγμένης εταιρείας για την πραγματοποίηση της κοινοπραξίας Skyline, στην οποία οι υποψήφιοι επενδυτές θα συμμετέχουν με πλειοψηφικό ποσοστό, δεν είναι στις προθέσεις των υποψηφίων επενδυτών, σημειώνουν πηγές της Alpha Bank, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων χρονικά και διαδικαστικά τη συναλλαγή λόγω των αυξημένων διατυπώσεων, που θέτει η κείμενη νομοθεσία για τις συναλλαγές επί εισηγμένων εταιρειών. Ετσι τα ακίνητα του Project Skyline (περιλαμβανομένων και αυτών της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της συναλλαγής Skyline, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Ιουλίου 2021, προέβλεπε τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης ακινήτων σε εταιρεία του ομίλου Alpha Holdings.

Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η πρόθεση σε ό,τι αφορά τη μετοχική διάρθρωση της κοινοπραξίας παραμένει όπως ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, στο πλαίσιο της οποίας «ο στρατηγικός επενδυτής της συναλλαγής Skyline αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην κοινοπραξία, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή». Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας προσφορές έχουν υποβάλει τα σχήματα Invel – Prodea, Dimand – HIG, η Davidson Kempner και η Brook Lane. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές με βάση την προσαρμογή που αποφασίστηκε στη συναλλαγή.

Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου δεν θα γίνει μέσω της εισηγμένης Alpha Αστικά Ακίνητα.

Πηγές της Alpha Bank σημειώνουν ότι η μεταβίβαση των ακινήτων από την Alpha Αστικά Ακίνητα προς το επενδυτικό όχημα της κοινοπραξίας θα γίνει με την τήρηση του συνόλου των προϋποθέσεων και με όλα τα εχέγγυα της κείμενης νομοθεσίας (αποτιμήσεις ακινήτων από τρίτους ανεξάρτητους αποτιμητές, δημοσίευση αποτίμησης κτλ.) για συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών.

Περαιτέρω, ο μετασχηματισμός της ΑΑΑ σε εταιρεία αποκλειστικού σκοπού παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων θα οδηγήσει σε ανάπτυξη εργασιών, καθώς πλέον η εταιρεία θα καλύπτει το σύνολο των εταιρειών του ομίλου της Alpha Bank, ενώ, πέραν της παροχής υπηρεσιών προς τη Skyline και των εταιρειών του ομίλου, θα είναι σε θέση να παρέχει αντίστοιχα ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τρίτους.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών της ΑΑΑ, που μέχρι σήμερα αντιστοιχούσε σε ποσοστό περί το 75% του κύκλου εργασιών της, αναμένεται με την ενίσχυσή του να καλύψει την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια, που θα προκληθεί από τη μεταβίβαση των ακινήτων, και να δημιουργήσει περαιτέρω περιθώρια κερδοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή