Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 833 εκατ. το 2021

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 833 εκατ. το 2021

Ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος από το 2023 για την τρέχουσα χρήση

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική διανομής μερίσματος από το 2023 για την τρέχουσα χρήση άφησε ανοιχτή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές. Οπως διευκρίνισε, στόχος είναι η τράπεζα να ξεκινήσει με ένα μικρό μέρισμα την επόμενη χρονιά, παραπέμποντας για μια πιο φιλόδοξη μερισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια, ανάλογα και με τις εξελίξεις. Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, η διοίκηση της Εθνικής προσδιόρισε την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος λίγο πάνω από το 3%, σημειώνοντας ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά».

Η τράπεζα βασίζει την πρόβλεψη για επιστροφή στη μερισματική πολιτική στην υψηλή κερδοφορία, που με βάση τα αποτελέσματα του 2021 ανήλθε στα 867 εκατ. ευρώ από 33 εκατ. το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 833 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 41% σε ετήσια βάση.

Η βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος αποδίδεται στην ενίσχυση των οργανικών κερδών, που αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των προβλέψεων κατά 75%, της αύξησης των οργανικών εσόδων κατά 4%, της περιστολής των λειτουργικών δαπανών κατά 6%, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, ότι «το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας αποδίδει καρπούς». Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 404 εκατ. το 2021 από 1,1 δισ. ευρώ το 2020, ενσωματώνοντας κέρδη από συναλλαγές ελληνικών ομολόγων.

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 833 εκατ. το 2021-1

Η βελτίωση αποδί- δεται στην ενίσχυση των οργανικών κερδών, που αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε 450 εκατ.

Ο δραστικός περιορισμός των προβλέψεων κατέστη δυνατός μετά τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η τράπεζα στην εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, καθώς η έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα περιορίστηκε στα 2,1 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, ή μόλις 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 6,9%, μειωμένος κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, επίδοση που φέρνει την ΕΤΕ πιο κοντά στον στόχο για δείκτη NPE 6% για το τέλος του 2022, έναν χρόνο δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, «φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ύψους 3% περίπου και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τον ρυθμό δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, τόσο μέσω της περαιτέρω βελτίωσης των εσόδων όσο και μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της ομαλοποίησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια» σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας, πρόβλεψη που βασίζεται στα θετικές ενδείξεις που εμφανίζει το χαρτοφυλάκιο των δανείων που βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ποσοστό 40% περίπου των NPEs είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών και εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησής τους τα επόμενα τρίμηνα. Σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 77%, από 63% το 2020, διαμορφώθηκε ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από σωρευμένες προβλέψεις. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2021, αντανακλώντας νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η τράπεζα ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, με τον αντίστοιχο δείκτη CET1 να διαμορφώνεται σε 16,9% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 17,5%. Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αναμένεται έως τα τέλη του μήνα και η στρατηγική συνεργασία με την Evo Payments, που αναμένεται το δ΄ τρίμηνο 2022, θα ενισχύσουν τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περαιτέρω κατά περίπου 160 μ.β., δημιουργώντας ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα στρατηγικής σημασίας. Η τράπεζα στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL με μία τουλάχιστον έκδοση εντός του έτους, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή