Επιδότηση καυσίμων: Οι δικαιούχοι και το ποσό για βενζίνη και πετρέλαιο

Επιδότηση καυσίμων: Οι δικαιούχοι και το ποσό για βενζίνη και πετρέλαιο

Όλες οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της επιδότησης καυσίμων σε βενζίνη και πετρέλαιο. Η διάρκεια του προγράμματος και η ψηφιακή κάρτα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδότηση καυσίμων μέσω ηλεκτρονικής κάρτας στα πρότυπα του freedom pass ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων σε ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Η επιδότηση αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η κάρτα θα χρησιμοποιείται απευθείας στα πρατήρια βενζίνης και για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα. Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος το οποίο θα δηλώνεται μια φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να βρίσκεται σε κυκλοφορία (να μην έχει καταθέσει πινακίδες ο ιδιοκτήτης) και να είναι ασφαλισμένο.

Η επιδότηση θα είναι διάρκειας τριών μηνών (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος). Για την βενζίνη αφορά 60 λίτρα το μήνα και η επιδότηση ανέρχεται σε 22 λεπτά το λίτρο. Εφόσον, κάποιος βρίσκεται σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση αυτή ανεβαίνει στα 27 λεπτά ανά λίτρο.

Η επιδότηση για το αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως. Συνεπώς, η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ και για όσους είναι σε νησιωτική περιοχή στα 50 ευρώ. 

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Για το πετρέλαιο θα υπάρξει για τον Απρίλιο διπλή επιδότηση. Αρχικά, θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής του στην αντλία κατά 15 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, αν ένας ιδιοκτήτης diesel οχήματος είναι εντός των εισοδηματικού ορίου θα λάβει και την κάρτα από την πλατφόρμα, άρα θα δει επιπλέον έκπτωση στην τελική τιμή.

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση καυσίμων: Οι δικαιούχοι και το ποσό για βενζίνη και πετρέλαιο-1

Παραδείγματα:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή