Ψηφιακή αγορά: Η Ε.Ε. βάζει νέους κανόνες

Ψηφιακή αγορά: Η Ε.Ε. βάζει νέους κανόνες

Στο στόχαστρο οι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι – Δίνεται δυνατότητα επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την προχθεσινή συμφωνία Συμβουλίου της Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νόμο περί ψηφιακών αγορών (Digital Markets Act ή DMA) χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για «μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του είδους της για τη συνολική ρύθμιση της ισχύος (gatekeeper power) των μεγαλύτερων ψηφιακών εταιρειών». Η αρχική πρόταση της Κομισιόν για τον DMA είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, αρμόδια για τον ανταγωνισμό και τον ψηφιακό τομέα, Μαργκρέτε Βεστάγκερ μίλησε για «ένα τεράστιο βήμα» προς πιο ανοιχτές και ανταγωνιστικές ψηφιακές αγορές. Οι μεγάλες πλατφόρμες, σύμφωνα με την κ. Βεστάγκερ, «έχουν περιορίσει τα οφέλη των ανταγωνιστικών ψηφιακών αγορών για επιχειρήσεις και καταναλωτές». Με τη νέα νομοθεσία «θα πρέπει να συμμορφωθούν με ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο υποχρεώσεων και απαγορεύσεων».

Στο στόχαστρο οι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι – Δίνεται δυνατότητα επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων.

Ο νόμος περί ψηφιακών αγορών έχει σκοπό να αποτρέψει πρακτικές όπως η διακριτική μεταχείριση υπέρ υπηρεσιών που ανήκουν στην εταιρεία που χειρίζεται μια μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα έναντι των ανταγωνιστών τους ή η επιβολή αθέμιτων όρων πρόσβασης στο οικοσύστημα εφαρμογών (app store). Επιπλέον, απαγορεύεται η πρακτική των δεσμευτικών συμφωνιών (bundling), όπου η χρήση π.χ. της συσκευής μιας εταιρείας υποχρεώνει τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει άλλες υπηρεσίες της (όπως το browser). Η νομοθεσία στοχεύει σε εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Amazon, η Meta (Facebook), η κινεζική Alibaba και η πλατφόρμα κρατήσεων Booking. Αφορά όλες τις εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 75 δισ. ευρώ ή τζίρο στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο άνω των 7,5 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον 45 εκατομμύρια χρήστες και 10.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα σε ετήσια βάση. H Apple εξέφρασε εκ νέου ανησυχίες για την ασφάλεια των συσκευών της ως αποτέλεσμα των διατάξεων του Κανονισμού, ενώ η Meta έχει προειδοποιήσει για αρνητικές συνέπειες για τη δυνατότητα καινοτομίας των μεγάλων πλατφορμών.

Η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων αξίας έως και 10% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας-παραβάτισσας. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20%. Ακόμη, στην περίπτωση αυτή, η Κομισιόν θα μπορεί να επιβάλλει διαρθρωτικά μέτρα αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση περαιτέρω εξαγορών που να συνδέονται με την παράβαση. Τέλος, θα μπορεί να διεξάγει έρευνες για τη λειτουργία των αγορών που θα διασφαλίζουν ότι οι υποχρεώσεις που ορίζει ο Κανονισμός θα ενημερώνονται ανάλογα με τη «διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα» των ψηφιακών αγορών. Το τελικό κείμενο του νέου Κανονισμού θα είναι έτοιμο σε 20 ημέρες. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν εν ισχύι έξι μήνες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT