EBRD: Ρωσία – Λευκορωσία αποκλείονται από τους πόρους της τράπεζας 

EBRD: Ρωσία – Λευκορωσία αποκλείονται από τους πόρους της τράπεζας 

Τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενέκρινε το συμβούλιο διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενέκρινε το συμβούλιο διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Όπως ανακοίνωσε η EBRD, αναστέλλεται η πρόσβαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους πόρους τράπεζας, απόφαση που έχει άμεση ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοδότηση έργων ή δραστηριοτήτων τεχνικής συνεργασίας σε καμία από τις δύο χώρες.

Επιπλέον, η Τράπεζα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων να αναστείλει ή να ακυρώσει περαιτέρω εκταμιεύσεις χρηματοδότησης για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η EBRD έχει ήδη ανακοινώσει ότι βρίσκεται στη διαδικασία κλεισίματος των γραφείων της στη Μόσχα και στο Μινσκ.

Η πρόεδρος της EBRD, Οντίλ Ρενό-Μπάσο, δήλωσε ότι «είναι λυπηρό που φτάσαμε σε αυτό το σημείο έπειτα από τόσα χρόνια συνεργασίας και δραστηριότητας και στις δύο χώρες. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία από τη Ρωσία δεν μας άφησε άλλη επιλογή».

Η EBRD εστιάζει τώρα στην παροχή ενός πακέτου στήριξης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και για άλλες χώρες της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα από την προσφυγική κρίση.

Η EBRD δηλώνει επίσης έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και των οικονομικών του επιπτώσεων.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ισχυρή» απόφαση της EBRD.

Ειδήσεις σήμερα

Πολέμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 40η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή