Στα 390 δισ. εκτινάχθηκαν πέρυσι οι πληρωμές μέσω του Διαδικτύου

Στα 390 δισ. εκτινάχθηκαν πέρυσι οι πληρωμές μέσω του Διαδικτύου

Εκρηκτική η ανάπτυξη του Ιντερνετ και του mobile banking στην Ελλάδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 23,2% αυξήθηκε το 2021 η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω Ιντερνετ και mobile banking, ανεβάζοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έγιναν μέσα από αυτά τα δύο κανάλια στα 390,3 δισ. ευρώ από 316,7 δισ. ευρώ το 2020. Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή τις συναλλαγές των τουριστών, οι ηλεκτρονικές πληρωμές το 2021 ανήλθαν σε 431,7 δισ. ευρώ.

Η στροφή των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των χρηστών Ιντερνετ και mobile banking σε 4 εκατ. και 4,4 εκατ., αντίστοιχα, έναντι 2,9 και 1,7 εκατ. το 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Η τάση αυτή σηματοδοτεί οριστικά την αλλαγή των συνηθειών των Ελλήνων, που εξοικειώθηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τις συναλλαγές τους και υπαγορεύτηκε και από τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών που εφάρμοσαν οι τράπεζες για τα καταστήματα, οδηγώντας εκτός του τραπεζικού γκισέ το 95% των συναλλαγών των πελατών τους. Εκτός από το Ιντερνετ και το mobile banking, σημαντικό μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω ΑΤΜ.

Στα 390 δισ. εκτινάχθηκαν πέρυσι οι πληρωμές μέσω του Διαδικτύου-1

Ο αριθμός των χρηστών Ιντερνετ και mobile banking ανήλθε σε 4 εκατ. και 4,4 εκατ., αντίστοιχα, έναντι 2,9 και 1,7 εκατ. το 2019.

Οι συναλλαγές μέσω Ιnternet banking, που αποτελούν άλλωστε τη μεγαλύτερη κατηγορία των ηλεκτρονικών πληρωμών, αυξήθηκαν κατά 21,3% σε όρους αξίας σε σύγκριση με το 2020, φθάνοντας το 2021 τα 363,3 δισ. ευρώ και κατά 9,8% σε όρους αριθμού συναλλαγών, φθάνοντας τα 215 εκατ. έναντι 193,9 εκατ. 2020.

Οι ενεργοί χρήστες του Ιnter-net banking, δηλαδή αυτοί που «μπήκαν» έστω και μία φορά τον μήνα στον λογαριασμό τους, ανήλθαν σε 3,9 εκατ. και αυτοί που έκαναν έστω και μία φορά τον μήνα μία συναλλαγή ανήλθαν σε 2,6 εκατ. Από τα 363,3 δισ. ευρώ των εγχρήματων συναλλαγών τα 304 δισ. ευρώ προέρχονται από τα νομικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι φορείς του Δημοσίου, και τα υπόλοιπα από ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα, που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των ενεργών χρηστών, που φθάνει τα 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 364.736 που είναι τα ενεργά νομικά πρόσωπα, χρήστες του Ιnternet banking.

Αντίστοιχα ο αριθμός ενεργών χρηστών του mobile banking ανήλθε σε 4,4 εκατ. και μεταξύ αυτών τα 2,3 εκατ. πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία εγχρήματη συναλλαγή, δηλαδή πλήρωσαν έστω μία φορά ένα λογαριασμό, μία πιστωτική κάρτα ή πραγματοποίησαν μεταφορά χρημάτων μέσω του κινητού τους. Από τα 4,4 εκατ. των ενεργών πελατών του mobile banking, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή τα 4,3 εκατ., είναι φυσικά πρόσωπα και 77,6 χιλ. είναι τα νομικά πρόσωπα που προτίμησαν τις συναλλαγές μέσω κινητού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή