Κατώτατος μισθός: Αναμένεται να αυξηθεί από 6% έως 8%

Κατώτατος μισθός: Αναμένεται να αυξηθεί από 6% έως 8%

Αμέσως μετά το Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου για περισσότερους από 600.000 μισθωτούς.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά το Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου για περισσότερους από 600.000 μισθωτούς. Ηδη έχει στα χέρια του το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης που συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με προτάσεις για αύξηση από 4% έως και 6%. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η τελική εισήγηση του κ. Χατζηδάκη θα είναι μεταξύ 6% και 8%, προκειμένου οι κατώτατες αποδοχές για πλήρη απασχόληση να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν κατά τι τα 700 ευρώ μεικτά. Ηδη, την εβδομάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, και μάλιστα κάλεσε τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις και στους κλαδικούς μισθούς. Βέβαια, οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση κοντά στο 4% (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1η/1/2022), ενώ θέτουν ως αναγκαία συνθήκη και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η θέση του ΚΕΠΕ, πάντως, είναι η αύξηση να είναι κοντά στο 6%, ενώ υπάρχουν μέλη της επιτροπής που προτείνουν συνδυασμό και με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να πράξει (έως το τέλος της κυβερνητικής περιόδου).

Στόχος, οι κατώτατες αποδοχές να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν κατά τι τα 700 ευρώ μεικτά.

Η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση για την εισήγηση που θα ετοιμάσει και θα υποβάλει ο κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 29 Απριλίου.

Εάν η αύξηση «κλειδώσει» σε επίπεδα μεταξύ 6%-8% ώστε να καλυφθεί ο υψηλός πληθωρισμός, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 703 έως 716 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο μέσος μισθός, καθώς η σημαντική αύξηση του κατώτατου θα συμπαρασύρει τους μισθούς και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Η ΤτΕ στην έκθεσή της επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ένα μήνα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει και μείωση των εισφορών, η οποία μάλιστα αφορά το σύνολο των μισθωτών. Πρόκειται για ήδη ψηφισμένη μείωση εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, που κατευθύνεται προς το ΕΤΕΑΕΠ αλλά και το ΤΕΚΑ και θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου. Ετσι, οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και στο 3% για τους εργαζομένους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε μικρή μεν, σημαντική δε ανάσα τόσο για τους εργοδότες, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος, όσο και για τους εργαζομένους, αυξάνοντας το εισόδημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή