Tο brain gain «κόλλησε» σε ένα… γεμάτο email

Tο brain gain «κόλλησε» σε ένα… γεμάτο email

Η οδύσσεια ενός Ελληνα που εργαζόταν στο εξωτερικό και θέλησε να επιστρέψει

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση από την ουρά της εφορίας στα ηλεκτρονικά ραντεβού, ακόμα και στη διεκπεραίωση φορολογικών ζητημάτων μέσω email, ήταν μια εξέλιξη που επιθυμούσε κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, τα προβλήματα που συναντούν οι φορολογούμενοι δεν είναι λίγα και σε αρκετές περιπτώσεις η αδράνεια, τα τεχνικά προβλήματα, ακόμα και οι λανθασμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, ταλαιπωρούν.

Xαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα που αντιμετώπισε Ελληνας ο οποίος εργαζόταν χρόνια στο εξωτερικό και αποφάσισε να επιστρέψει, μετά την ελκυστική νομοθεσία για όσους επιθυμούν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία.

Πώς όμως ένα εξαιρετικό νομοθετικό πλαίσιο «κόλλησε» στα γρανάζια της… ψηφιοποίησης; Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 άτομα, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, βρίσκονται εκτός του νόμου καθώς η ηλεκτρονική αίτηση και τα δικαιολογητικά τους χάθηκαν… στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Και εδώ ξεκινά η ιστορία ενός φορολογουμένου ο οποίος είναι «στον αέρα» αναζητώντας το δίκιο του.

Οι αιτήσεις 100 ατόμων χάθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παρά το ότι είχαν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, έκανε αίτηση στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για να γίνει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με βάση το νέο πλαίσιο νόμου. Στην πορεία τού ζητήθηκαν νέα δικαιολογητικά, πρόσθετα, τα οποία και προσκόμισε με ηλεκτρονικό τρόπο. Ωστόσο, ύστερα από δύο μήνες, τον Ιανουάριο του 2022, η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς η αρμόδια αρχή υποστήριξε ότι δεν είχε αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ολα τα απαιτούμενα στοιχεία είχαν όμως αποσταλεί και μάλιστα ο πολίτης έχει στην κατοχή του και αποδεικτικό παραλαβής, στο οποίο αναφερόταν ότι η ΔΟΥ έλαβε το email.

«Eπειτα από άπειρα emails και τηλέφωνα, το μυστήριο λύθηκε: το email γέμιζε, δηλαδή δεν τα παραλάμβανε στην πραγματικότητα, ενδεχομένως γιατί οι υπάλληλοι δεν έκαναν ξεκαθάρισμα της αλληλογραφίας τακτικά, ωστόσο έστελνε αυτομάτως κανονικά αποδεικτικό παραλαβής», λέει ο παθών, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Κ».

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση σε όλους αυτούς που για κάποιους λόγους έχασαν την προθεσμία (με ευθύνη δική τους ή της διοίκησης), ο νόμος είναι ελλιπής.

Συγκεκριμένα, ο ν. 4916 του 2022, στο άρθρο 53, προβλέπει ότι οι αιτήσεις επανεξετάζονται εφόσον υποβληθούν ξανά τα δικαιολογητικά μέχρι τις 29 Απριλίου. Ωστόσο, με το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου εισέρχεται μία νέα προϋπόθεση. Αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1-1-2022. Δηλαδή, αφήνει εκτός όσους είχαν υποβάλει κανονικά τις αιτήσεις τους, πριν από το 2022.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε να ενημερωθεί αμέσως για το ζήτημα και ξεκαθαρίζει στην «Κ» ότι, εάν όντως υπάρχει θέμα με τη χωρητικότητα των emails, τότε θα πραγματοποιηθεί άμεση αποκατάσταση της εικόνας του φορολογουμένου και διεκπεραίωση του αιτήματός του. «Διαρκής στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών αντιδρούμε άμεσα για την επίλυσή τους, σε συνεργασία και με τους φορείς που τυχόν εμπλέκονται σε αυτές», αναφέρει ο κ. Πιτσιλής.

Παράλληλα, από την ΑΑΔΕ τονίζουν ότι η διαδικασία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταματήσει και πλέον όλα θα γίνονται μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου». Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν λύση ανάγκης για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή