Ανεξέλεγκτες οι τιμές ενέργειας, λέει η ΕΒΙΚΕΝ, ζητεί παρέμβαση της ΡΑΕ

Ανεξέλεγκτες οι τιμές ενέργειας, λέει η ΕΒΙΚΕΝ, ζητεί παρέμβαση της ΡΑΕ

Παρέμβαση της ΡΑΕ για τον έλεγχο των τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά ζητεί η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής Αθανάσιο Δαγούμα.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση της ΡΑΕ για τον έλεγχο των τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά ζητεί η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής Αθανάσιο Δαγούμα. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά επιστολή από τον περασμένο Μάρτιο, όπου η ΕΒΙΚΕΝ θίγει μια σειρά από ζητήματα, που καταλήγουν στο να μεταφέρεται 100% το ρίσκο των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών και τα οποία χρήζουν ρυθμιστικής παρέμβασης.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη προθεσμιακή αγορά και την απροθυμία των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό της παραγωγής τους μέσω διμερών συμβολαίων, έχει σαν αποτέλεσμα όλη η παραγόμενη ενέργεια να περνάει μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, τις τιμές του οποίου διαμορφώνουν πλέον χωρίς ρίσκο οι παραγωγοί.

Ετσι εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προφανής συνέπεια ήταν οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές να μην έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους επέτρεπαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από την απότομη αύξηση των τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευνομούμενες αγορές στην Ευρώπη. Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται τις προηγούμενες επιστολές της προς τη ΡΑΕ στις οποίες επισήμανε ότι η στρατηγική αυτή που ακολουθούν οι παραγωγοί ενδέχεται να δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς καθίστανται αδιάφοροι ως προς τις τιμές που οι ίδιοι διαμορφώνουν.

Στις ίδιες επιστολές η ΕΒΙΚΕΝ υπογράμμιζε ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά δεν συνάδουν με τη μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια η ΡΑΕ σε σχέση με τις προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμβάσεις προμήθειας στη χώρα μας βασίζονται στις χρηματιστηριακές τιμές του προηγούμενου μήνα.

Επιχειρηματολογώντας περί αυτού, παραπέμπει στις τιμές που διαμορφώθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, αλλά και στις τιμές του Μαρτίου 2022, που διαμορφώθηκαν στα 272,4 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο ήταν 75,5 ευρώ/MWh. Επισημαίνει επίσης ότι παρά τη σημαντική πτώση των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές τον Απρίλιο, οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να κυμαίνονται στα υψηλά των 250 ευρώ/ΜWh και μάλιστα παρά το υψηλό επίπεδο εισαγωγών, την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ και τη μειωμένη εποχική ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή