Έως το 2025 η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες

Έως το 2025 η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται έως το 2025 η διάρκεια ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου έως τότε το Ταμείο να έχει ολοκληρώσει την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες και να επιτευχθεί η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους. Η αποεπένδυση με βάση τον νέο νόμο για το ΤΧΣ που δόθηκε προς διαβούλευση στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με βάση συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να φέρουν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

Η διάθεση μετοχών μπορεί να γίνεται τμηματικά ή εφάπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και αφού προηγουμένως το ΤΧΣ χαράξει στρατηγική αποεπένδυσης, με βάση την πρόταση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και τον τελικό λόγο στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, εγκρίνοντας και τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών (η επιλογή θα γίνεται μεταξύ τριών υποψηφίων), αλλά και την έκθεση αποτίμησης κάθε πιστωτικού ιδρύματος, που θα πρέπει να συντάξει επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος πριν από την πώληση μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο η διάθεση μπορεί να γίνει με πώληση μετοχών στο κοινό, σε συγκεκριμένους ή σε ομάδα επενδυτών, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ή πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους επενδυτές, με χρηματιστηριακές εντολές, με δημόσια προσφορά μετοχών, με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών ή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την παραίτηση από την άσκηση ή τη διάθεση των δικαιωμάτων προτίμησης που αναλογούν στο Ταμείο.

Πώς θα γίνεται η αποτίμηση των τραπεζών, η διάθεση των μετοχών και η προκήρυξη των διαγωνισμών.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών από το Ταμείο και η ελάχιστη τιμή κάλυψης των μετοχών από τους ιδιώτες επενδυτές ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ με βάση την έκθεση αποτίμησης που υποβάλλει ο σύμβουλος διάθεσης. Η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να γίνει σε τιμή χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Η τιμή κάλυψης των μετοχών θα είναι αυτή που θα προκύπτει από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών που διενεργείται από κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Ειδικό άρθρο στον νέο νόμο αποτελούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Ταμείο στις τράπεζες, τα οποία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επικαιροποιούνται. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος καταργεί μεταξύ άλλων το δικαίωμα του εκπροσώπου του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να ζητεί τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, το δικαίωμα να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή και το δικαίωμα να αξιολογεί την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Ο νέος νόμος καταργεί το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των τραπεζών που ισχύει με τον παρόντα νόμο, εφόσον τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πετύχει τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ειδικό άρθρο, «για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων υπερβαίνει το 10%, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, όπως και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ».

Ειδικό κεφάλαιο στον νέο νόμο αποτελούν οι διοικητικές αλλαγές στο Ταμείο με την αναδιάρθρωση των οργάνων διοίκησης. Ειδικότερα, τα δύο υφιστάμενα όργανα διοίκησης, δηλαδή η 3μελής εκτελεστική επιτροπή και το 7μελές γενικό συμβούλιο, καταργούνται, και πλέον ως όργανο διοίκησης ορίζεται το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι 9μελές. Από τα 9 μέλη, 6 θα είναι μη εκτελεστικά και 3 εκτελεστικά και όπως ορίζει, τα εκτελεστικά του μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΤτΕ υποδεικνύουν 1 από τα 6 εκτελεστικά μέλη και επιπλέον ορίζουν τα 2 μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η θητεία των μελών είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης έως τη λήξη της διάρκειας ζωής του Ταμείου. Για τον διορισμό και την ανανέωση της θητείας των μελών του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής, καθώς και για την αμοιβή τους, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Euroworking Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή