Το ελληνικό κρασί ταξιδεύει στο Ντίσελντορφ

Το ελληνικό κρασί ταξιδεύει στο Ντίσελντορφ

55 ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στην έκθεση ProWein 2022 – Ο αριθμός των οινοποιείων της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου… αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει τα τελευταία χρόνια, που καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών κρασιών, αλλά και ο στόχος, δηλαδή η περαιτέρω διείσδυσή τους στις ξένες αγορές και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές πώλησης. Η μέχρι τώρα πορεία του ελληνικού κρασιού έχει δείξει ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας, ενώ φέτος διαφαίνεται και μια ανοδική πορεία όσον αφορά την παραγωγή καθώς και αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, σε εγχώριο επίπεδο, η αύξηση των οινοποιείων συνολικά, κυρίως των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων, δίνει μια αισιόδοξη εικόνα για την ανάπτυξη του κλάδου, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά και το εξαγωγικό δυναμικό της χώρας στο κρασί.

Τους παραπάνω στόχους εξυπηρετεί και η παρουσία 55 ελληνικών εταιρειών, από τις πιο σημαντικές του κλάδου, στην έκθεση ProWein 2022, η οποία ξεκινάει αύριο 15 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 17 Μαΐου. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, η μεγαλύτερη βιομηχανική συνάντηση για επαγγελματίες της αμπελουργίας, της παραγωγής, του εμπορίου και της γαστρονομίας. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν και πέντε περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν συνολικά τον κλάδο του οίνου στην περιοχή τους. Η ελληνική συμμετοχή υποστηρίζεται για ακόμη μία χρονιά από την Enterprise Greece. «Το ελληνικό κρασί αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για την καλή του ποιότητα, την καινοτομία και φυσικά για τις 300 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που το χαρακτηρίζουν. Στην Enterprise Greece δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να προσεγγίζουν νέες και σημαντικές αγορές, μέσω παγκόσμιων κλαδικών εκθέσεων, όπως η ProWein, καθώς και άλλων υπηρεσιών δικτύωσης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης που προάγουν τις εξαγωγές τους», δήλωσε στην «Κ» η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Enterprise Greece.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΟΣΟΕ (Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων) και της Eurostat, ο αριθμός των οινοποιείων της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Ετσι, ενώ το 2010 λειτουργούσαν 665 οινοποιεία, το 2021 είχαν φτάσει τα 1.617. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και στις μεγάλες. Ειδικότερα, το 2021 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 1.263 οινοποιεία δυναμικότητας έως 1.000 εκατόλιτρων, από 1.167 το 2016, 93 οινοποιεία δυναμικότητας 1.000 έως 5.000 εκατόλιτρων, από 124 το 2016, 40 οινοποιεία δυναμικότητας 5.000-15.000 εκατόλιτρων, από μόλις 4 το 2016, και 28 οινοποιεία δυναμικότητας άνω των 15.000 εκατόλιτρων, από 5 το 2016.

Οι κυριότερες χώρες εξαγωγών των ελληνικών κρασιών είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη. Η αξία των εξαγωγών προς τη Γερμανία το 2021 διαμορφώθηκε σε 28,25 εκατ. ευρώ, μειωμένη σε σύγκριση με το 2019 (30,27 εκατ. ευρώ). Προβληματικό πάντως είναι το στοιχείο τής πολύ χαμηλής τιμής στην οποία εξάγονται τα ελληνικά κρασιά στη Γερμανία, μόλις 2,32 ευρώ/λίτρο.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε εξαγωγές χώρα μετά τη Γερμανία. Το 2021 έρχεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία των εξαγωγών, ύστερα από την πτώση του 2020, που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί συγκρίσιμη χρονιά λόγω του παγκόσμιου lockdown. Ετσι, με πάνω από 14 εκατ. ευρώ σε αξία και με 2.555 τόνους σε ποσότητα, η αγορά των ΗΠΑ κάλυψε την πτώση του 2020 και ξεπέρασε το 2019 κατά 6,53% σε αξία και 6,64% σε ποσότητα, με μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο τα 5,56 ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών στον Καναδά διαμορφώθηκε σε 7,29 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένη κατά 21,60% σε σύγκριση με το 2019. Η μέση τιμή πώλησης ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5 ευρώ και διαμορφώθηκε σε 5,19 ευρώ/λίτρο.

Η χώρα στην οποία πωλούνται ακριβότερα τα ελληνικά κρασιά είναι η Σιγκαπούρη, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται το 2021 σε 10 ευρώ/λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή