Αντέχει και στην ψηφιακή εποχή το μπλε τετράδιο

Αντέχει και στην ψηφιακή εποχή το μπλε τετράδιο

Τα τελευταία 66 χρόνια επινοήθηκαν αναρίθμητες εφευρέσεις, όπως το ολοκληρωμένο κύκλωμα, τα ασύρματα ηλεκτρικά εργαλεία, ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο παγκόσμιος ιστός (www), το DVD και το Facebook

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία 66 χρόνια επινοήθηκαν αναρίθμητες εφευρέσεις, όπως το ολοκληρωμένο κύκλωμα, τα ασύρματα ηλεκτρικά εργαλεία, ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο παγκόσμιος ιστός (www), το DVD και το Facebook. Παρά, όμως, τα μεγάλα αυτά τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων περίπου επτά δεκαετιών, ένα προϊόν έχει ελάχιστα αλλάξει. Πρόκειται για το σχολικό μπλε τετράδιο «Super Διεθνές», που ξεκίνησε να διαθέτει στην αγορά ο Θεόδωρος Σκαγιάς το 1956. Τότε ο –εκλιπών τον περασμένο Δεκέμβριο– επιχειρηματίας ίδρυσε στους Αμπελοκήπους ένα βιοτεχνικό εργαστήριο, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της βιομηχανίας επεξεργασίας χαρτιού Skag με έδρα το Κρυονέρι.

Νέες επενδύσεις

Πόσο εύκολο, όμως, είναι στην εποχή της ψηφιοποίησης να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης μια επιχείρηση της οποίας η μερίδα του λέοντος του τζίρου προέρχεται από πωλήσεις «παραδοσιακών» χάρτινων προϊόντων, όπως τα σχολικά τετράδια και τα κλασέρ; «Δίχως αμφισβήτηση, το paperless office, το άυλο γραφείο χωρίς χαρτιά έχει καθιερωθεί. Ωστόσο, η πολυετής διαφύλαξη και αρχειοθέτηση βιβλίων, εγγράφων και παραστατικών παραμένει υποχρεωτική.

Και τα παιδιά για να μάθουν να γράφουν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τετράδιο. Δεν έχουμε αποσύρει προϊόντα – αντιθέτως διευρύνουμε με νέα το χαρτοφυλάκιό μας», εξηγεί στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος της Skag, Πόπη Σκαγιά. «H τρίτη γενιά της οικογένειας που διαθέτει ενεργό ρόλο έχει δώσει νέα πνοή, οδηγώντας την εταιρεία στον πλήρη τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της. Από τα τέλη του 2022 – μέσα του 2023 δρομολογούμε νέες μεγάλες επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την απόλυτη προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχουμε διευρύνει σημαντικά την προϊοντική μας γκάμα», προσθέτει.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Skag σημειώνει ότι από πέρυσι βαίνει συνεχώς αυξανόμενη η ζήτηση, η οποία τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς έχει ενισχυθεί κατά 30% συγκριτικά με το 2021. Η τάση αυτή απεικονίζεται στα μεγέθη, με τη Skag να έχει αυξήσει την περασμένη χρήση, συγκριτικά με το 2020, κατά 25% τον κύκλο εργασιών, στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη χρονιά η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε σε περίπου 720.000 ευρώ.

Η αρχειοθέτηση βιβλίων παραμένει υποχρεωτική και τα παιδιά, για να μάθουν να γράφουν, πρέπει να έχουν τετράδιο, λέει η επικεφαλής της Skag, Πόπη Σκαγιά.

«Διαχρονικά οι πωλήσεις μαθητικών τετραδίων ενισχύονται μετά το καλοκαίρι. Η τάση αυτή φέτος έχει αλλάξει και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Θα λέγαμε ότι αυτό οφείλεται όχι τόσο στη μεγέθυνση της δραστηριότητας, αλλά, κατά βάση, στην έλλειψη πρώτων υλών με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι παίκτες στη συγκεκριμένη αγορά. Εμείς έχουμε προμηθευτεί επαρκές απόθεμα πρώτων υλών από πέρυσι, οπότε ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ανατιμήσεις. Ως αποτέλεσμα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση», σημειώνει η κυρία Σκαγιά.

Λόγω των προβλημάτων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα και της επιβράδυνσης των κινεζικών εξαγωγών, η Skag καταγράφει, έως ένα βαθμό, ενίσχυση των εξαγωγών της, οι οποίες είχαν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας. «Με την Κίνα να παραμένει “κλειστή”, η εξαγωγική μας δραστηριότητα ενισχύεται, με τις βασικές αγορές του εξωτερικού να περιλαμβάνουν την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Πολωνία, την Εσθονία και τη Μέση Ανατολή. Στο παρελθόν πραγματοποιούσαμε εξαγωγές και προς τη Ρωσία», αναφέρει η CEO της Skag.

Για την εταιρεία που απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους στις δύο μονάδες της στο Κρυονέρι, με συνολική επιφάνεια 24.000 τετραγωνικών μέτρων, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με πέρυσι. Για την αντιμετώπιση τμήματος των ενισχυμένων λειτουργικών δαπανών, η αύξηση των τιμών αποτελεί μονόδρομο. Σε παράλληλο, όμως, χρόνο, η Skag προχωρεί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς, «κίνηση που θα επιτρέψει τον περιορισμό του κόστους».

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Εκτός, όμως, από το πολύ μεγαλύτερο κόστος, η Skag βρίσκεται αντιμέτωπη και με αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως τονίζει η κυρία Σκαγιά, αναφερόμενη στη διαμάχη με τον όμιλο Jumbo που φέρεται ότι διέθετε στην ελληνική αγορά απομιμήσεις προϊόντων της, όπως σημειώνεται στην αγωγή που έχει καταθέσει η εταιρεία κατά του ομίλου λιανικής. Η Skag διεκδικεί αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ, με τη Δικαιοσύνη (το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και το Εφετείο) να δικαιώνει την εταιρεία, περιορίζοντας το ποσό σε περίπου 6.800 ευρώ. Η CEO, όμως, της Skag δηλώνει ότι πρόκειται να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα σε ανώτατο βαθμό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν χρειαστεί. «Θα φτάσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους και μέχρι να δικαιωθούμε. Σε παλαιότερη υπόθεση αντιγραφής κλασέρ μας από μικρή εταιρεία, το πρόστιμο που είχε επιβληθεί ήταν πολύ μεγαλύτερο – ανερχόταν σε 500 ευρώ ανά τεμάχιο και μέχρι να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα από την αγορά είχε φθάσει συνολικά στα 35.000 ευρώ», αναφέρει η κυρία Σκαγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT