Νέα καθυστέρηση των αναδρομικών για παράλληλη ασφάλιση

Νέα καθυστέρηση των αναδρομικών για παράλληλη ασφάλιση

Οι πληρωμές μεταφέρονται για τον Ιούνιο, καθώς το λογισμικό για τον επανυπολογισμό θα παραδοθεί το επόμενο 20ήμερο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων εβδομάδων, από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, τελικά ούτε αυτόν τον μήνα θα πληρωθούν οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά, με την αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέρχεται πλέον ακόμη και σε 72 μήνες.

Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως τελικά το απαραίτητο λογισμικό που απαιτείται προκειμένου να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και στη συνέχεια να αποδοθούν οι προσαυξήσεις, θα παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία τις επόμενες 20 ημέρες και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν εντός του Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία λόγω και της πολυπλοκότητας του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού μας συστήματος, όμως η αναμονή των συνταξιούχων είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αναμένουν τα νέα αυξημένα ποσά των συντάξεων συν τα αναδρομικά, εδώ και 70 με 72 μήνες…

Ποιους αφορά

Πρόκειται για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

• Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.

• Στη δεύτερη, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Μάλιστα, πλέον, οι εκκρεμότητές τους δεν υπολογίζονται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αν και στην ουσία πρόκειται για μέρος της σύνταξής τους που δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

60.000 συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία εκτιμώνται σε περίπου 60.000 και δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ποσά που οφείλει ο ΕΦΚΑ από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και μετά.

Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά.

Οι πληρωμές, εφόσον αυτή τη φορά ισχύσει η ανακοίνωση για τον Ιούνιο, θα γίνουν σταδιακά και όχι ταυτόχρονα σε όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Να σημειωθεί, επίσης, ότι όσοι καταθέτουν εφεξής αίτηση για σύνταξη και έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης έχουν τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης (όπως και οι άλλοι ασφαλισμένοι).

Εντός του επόμενου τριμήνου εκτιμούν από τον ΕΦΚΑ ότι θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα αναδρομικά ποσά, τα οποία αφορούν περίπου 40.000 περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί «δύσκολες», έχουν ελλείψεις ή και απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από τους ασφαλισμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή