Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία

Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία

Ενα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ενα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, κυρίως όταν αυτή επεκταθεί σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως είναι οι κλάδοι του επισιτισμού αλλά και του λιανικού εμπορίου.

Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία-1

Από την αρχή της χρονιάς επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 8,401 εκατ. ευρώ.

Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά και το επόμενο βήμα, την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, εκτιμάται ότι το φαινόμενο της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αυτό της υποδηλωμένης θα μειωθούν δραστικά, ενώ σημαντική θα είναι και η αύξηση των δημόσιων εσόδων, τόσο από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ όσο και από τη γενική φορολογία. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κυρίως στους κλάδους που διαπιστώνεται αυξημένη παραβατικότητα, απαιτείται και σημαντική αύξηση των ελέγχων, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι επιχειρήσεις που κατά κανόνα παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές θα βρουν τις… τρύπες του συστήματος και θα υποχρεώνουν για παράδειγμα τους εργαζομένους να δηλώνουν μέσω της εφαρμογής ότι αποχωρούν από την εργασία και να συνεχίζουν, χωρίς αυτό να φαίνεται.

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, η ψηφιακή κάρτα θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του νέου ΣΕΠΕ, καθώς ενσωματώνει την τεχνολογία και τα σημαντικά δεδομένα του συστήματος «Εργάνη» προς όφελος των ελεγκτικών μηχανισμών. Αλλά και ο κ. Μπ. Σάμιος, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας Cosmote, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της αποτύπωσης του πραγματικού χρόνου εργασίας, ο οποίος θα αντιπαραβάλλεται σε πραγματικό χρόνο με αυτόν που έχει δηλώσει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT