Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του Απριλίου

Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του Απριλίου

Κατά 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι καταθέσεις, φθάνοντας τα 178,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 136,1 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ενώ στα 42,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι καταθέσεις, φθάνοντας τα 178,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 136,1 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ενώ στα 42,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των καταθέσεων τον Απρίλιο δείχνουν ετήσια αύξηση κατά 5,8%, κόντρα στο κύμα ακρίβειας, ενισχύοντας το μαξιλάρι ρευστότητας για τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 991 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 201 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος αποδίδεται στην καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κατά 359 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τον ίδιο μήνα η ρευστότητα των επιχειρήσεων έναντι μείωσης 1,2 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο. Η άνοδος των καταθέσεων, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση, ενισχύει τις αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στο γενικευμένο κλίμα αύξησης των τιμών της ενέργειας, των βασικών αγαθών και των πρώτων υλών.

Διαμορφώθηκαν στα 178,2 δισ., εκ των οποίων τα 136,1 δισ. είναι αποταμιεύσεις νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης τον ίδιο μήνα, που ενισχύθηκε με ρυθμό 2,8% από 1,6% τον Μάρτιο και 1,4% τον Φεβρουάριο, καθώς οι τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους προς τις επιχειρήσεις πάνω από τα επίπεδα αποπληρωμών. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δηλαδή οι εκταμιεύσεις δανείων μετά τις αποπληρωμές οφειλών, ανήλθε στα 701 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις υπερκέρασαν τις αποπληρωμές δανείων, επαναφέροντας την καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 7% έναντι 4,7% τον Μάρτιο και 4,4% τον Φεβρουάριο. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ανήλθε στα 65,9 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εμφανίζουν οι επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, δηλαδή οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας.

Αντιθέτως, πτωτικά διαμορφώθηκε η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά, που συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -2,2%.

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 67 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι παρά τη δειλή άνοδο των νέων εκταμιεύσεων, κυριαρχούν οι αποπληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή