Επιστρεπτέες προκαταβολές: «Σαφάρι» από την ΑΑΔΕ

Επιστρεπτέες προκαταβολές: «Σαφάρι» από την ΑΑΔΕ

Ελέγχους στις επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές στη διάρκεια της πανδημίας ξεκινά η ΑΑΔΕ, για να διαπιστώσει εάν τηρήθηκαν οι όροι διατήρησης προσωπικού ή εάν με ψευδή στοιχεία έλαβαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την ανάρτηση των εκκαθαριστικών της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι τις 15 Ιουνίου, η φορολογική διοίκηση ξεκινάει ελέγχους στις επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι που έθετε η νομοθεσία. Συγκεκριμένα θα ελεγχθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι διατήρησης προσωπικού, εάν έλαβαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν ή εάν δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιες επιχειρήσεις έλαβαν μεγαλύτερο ποσό, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης. Εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

• Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης, το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

• Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης, υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το επιπλέον ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε δεν επιστρέφεται αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για όσους έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή:

1. Για το χρονικό διάστημα έως και την 30ή Ιουνίου 2022 παρέχεται περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα της ενίσχυσης.

2. Το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου.

3. Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού έως και την 29η Ιουλίου 2022 με έκπτωση 15%.

Εκπτωση 15% εάν καταβληθεί εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου.

4. Παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μέρους της ληφθείσας ενίσχυσης (επιστρεπτέο ποσό) ως εξής:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% έως και 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 50% της ενίσχυσης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 33,3% της ενίσχυσης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή