Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προχωράει στην ανταμοιβή των μετόχων

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προχωράει στην ανταμοιβή των μετόχων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ/μετοχή για τους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διανομή κερδών 0,34 ευρώ/μετοχή για εκείνους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προτείνουν τα διοικητικά συμβούλια των ομίλων, στο πλαίσιο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων των δύο εταιρειών, που θα πραγματοποιηθούν αργότερα εντός του μήνα. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την αρχή ανάλογων ανταμοιβών των μετόχων και στο μέλλον, δεδομένων των αναπτυξιακών προοπτικών που δημιουργούνται για αμφότερες τις εισηγμένες.

Για παράδειγμα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, δρομολογεί επενδύσεις συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες εκτιμά ότι θα προκύψουν πάνω από 20.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια, στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των υποδομών και των παραχωρήσεων.

Επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ/μετοχή από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέρισμα 0,34 ευρώ από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στον τομέα των κατασκευών, το υπογεγραμμένο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο στο τέλος του 2021 διαμορφωνόταν σε 2,5 δισ. ευρώ, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκτοξευτεί σε σχεδόν 4,9 δισ. ευρώ, μέσω της υπογραφής σειράς νέων έργων. Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το 2022, μεγάλο βάρος θα δοθεί στο κατασκευαστικό αντικείμενο της παραχώρησης της Εγνατίας οδού, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Από τα 4,9 δισ. ευρώ του ανεκτέλεστου, τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν έργα στην Ελλάδα και 400 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Η επιστροφή κεφαλαίου κατά το ποσό του 0,12 ευρώ/μετοχή θα προκύψει μέσω της αύξησης κεφαλαίου κατά το ποσό των 12,4 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,57 ευρώ σε 0,69 ευρώ και ταυτόχρονη και ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Το ποσό αυτό της μείωσης, 0,12 ευρώ/μετοχή θα επιστραφεί στους μετόχους.

Αντίστοιχα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία σχεδιάζει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της σε 6,4 GW έως το 2029, θα προχωρήσει σε διανομή κερδών και αποθεματικών συνολικού ποσού 39,3 εκατ. ευρώ, ή 0,34 ευρώ/μετοχή. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εισηγμένη έχει διανείμει στους μετόχους 176 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,3 δισ. ευρώ έως το 2025, προβλέπει τη διανομή επιπλέον μερισμάτων της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ/έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή