Φρένο από τη ΡΑΕ σε αύξηση του Wacc του ΑΔΜΗΕ

Φρένο από τη ΡΑΕ σε αύξηση του Wacc του ΑΔΜΗΕ

«Δεν περισσεύουν χρήματα και δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα σε κανέναν»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν περισσεύουν χρήματα και δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα σε κανέναν». Με αυτή την αυστηρή φράση ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας έβαλε φρένο στις αιτιάσεις του ΑΔΜΗΕ για αυξημένο Wacc (απόδοση υπενδεδυμένων κεφαλαίων) της περιόδου 2022-2026 και παρουσιάζοντας στοιχεία αποδόμησε την επιχειρηματολογία του διαχειριστή και την κινδυνολογία περί επιπτώσεων στην υλοποίηση των διασυνδέσεων της χώρας από τον περιορισμό του στο 6,1% έναντι του 7,5% αρχικά και του 8,16% που προτίθεται να εισηγηθεί, συνυπολογίζοντας την επιδείνωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Σε αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε και μια σειρά από διαφωνίες με νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που όπως υποστήριξε καταλήγουν σε υπέρμετρες χρεώσεις για τους καταναλωτές. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ΡΑΕ θα απευθύνει ερώτημα στην Κομισιόν για το κατά πόσο θίγεται η ανεξαρτησία της Αρχής από την κατάργηση με νόμο αποφάσεών της. «Δεν γνωρίζω αν συνηθίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να καταργούνται αποφάσεις της ΡΑΕ», τόνισε αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το ΥΠΕΝ, με την οποία αίρεται η υποχρέωση πιστοποίησης των διαχειριστών και κρίθηκε αναγκαία για την ολοκλήρωση εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas. Η κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν την πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής, την οποία σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, διευκρίνιζε το απόγευμα με ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η κ. Δαγούμας εξέφρασε τη διαφωνία του και με τη νομοθετική ρύθμιση για αναδρομική αποζημίωση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα διασυνδεδεμένα νησιά. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει αποζημίωση από το 2004, το κόστος της οποίας θα μεταφερθεί στους καταναλωτές ως χρέωση χρήσης συστήματος. Εμμεση διαφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και για τις αποδόσεις στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές δεν πρέπει να κινούνται πάνω από το 5,5% και ότι το υπουργείο γνώριζε τις απόψεις μας, γι’ αυτό και μας έβγαλε από την αρμόδια επιτροπή. Θεωρούμε ότι δεν περισσεύουν χρήματα και είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον και τον καταναλωτή. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ζητάνε και εγγυημένες τιμές και υψηλά περιθώρια κέρδους», είπε δείχνοντας τόσο τους παραγωγούς ΑΠΕ όσο και τους διαχειριστές.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε μια σειρά από δια- φωνίες με νομοθε- τικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ.

Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ και το ζήτημα του Wacc υποστήριξε ότι η απόφαση για 6,1% είναι τελεσίδικη και στηρίζεται στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος ο διαχειριστής, όπου φαίνεται ότι το σταθμισμένο κόστος δανεισμού του για το 2022 είναι 2,8%. «Αν το 2024 μας προσκομίσει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι αλλάζει προς τα πάνω το επιτόκιο, είμαστε διατεθειμένοι να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας», είπε. Με την απόφαση της ΡΑΕ, τόνισε, οι αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης περιορίζονται στο 24%, ενώ με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ ανέρχονται στο 39%. «Ο ΑΔΜΗΕ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και να υλοποιεί τα έργα, με βάση το εγκεκριμένο, δεσμευτικό πρόγραμμά του. Να πει ευχαριστώ και να δουλέψει», τόνισε σε άλλο σημείο, επικρίνοντας επίσης τον διαχειριστή ότι απέφυγε να ζητήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ που θα μείωναν το κόστος για τους καταναλωτές για να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους του. Επικριτικός, εξάλλου, ήταν ο κ. Δαγούμας και για το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Ο διαχειριστής έχει ζητήσει την έγκριση για 1.400 νέες θέσεις εργασίας, όταν σήμερα διαθέτει 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή