Επιδότηση ρεύματος: Στα 722 εκατ. ευρώ το νέο πακέτο του Ιουλίου

Επιδότηση ρεύματος: Στα 722 εκατ. ευρώ το νέο πακέτο του Ιουλίου

Ρώσικη ρουλέτα για τον προϋπολογισμό οι τιμές του φυσικού αερίου

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρώσικη ρουλέτα για τον προϋπολογισμό εξελίσσεται η κατάσταση στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς από τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέο δημοσιονομικό χώρο για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το νέο πακέτο επιδοτήσεων για τον Ιούλιο που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας έχει κόστος 722 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τον Αύγουστο και μετά το κόστος των επιδοτήσεων θα συναρτάται από τη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να καλύπτει το 84% της αύξησης. Οσο μεγαλύτερη η αύξηση, τόσο μεγαλύτερη η δημοσιονομική αιμορραγία.

Με κάθε αύξηση κατά 10 ευρώ της τιμής του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, πάνω από τα 100 ευρώ, αυξάνεται το κόστος για τον προϋπολογισμό κατά 150-200 εκατ. ευρώ, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η επιβάρυνση αυτή καλύπτεται από τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τον τουρισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παραδέχθηκε πως «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο καταστροφικός αυτός πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει πολλές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και εμείς για να τις αντιμετωπίσουμε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε έτσι ώστε η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα και με τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις να καλύπτουμε τις ζημιές που μας προκαλεί ο πόλεμος». Σημείωσε επίσης πως «έχουμε ένα μαξιλάρι που εξασφάλισε η κυβέρνηση λόγω των συγκυριών και των διαπραγματεύσεων, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που μας δίνει κάποια αντοχή λόγω των υψηλών επενδύσεων, που αυτό συνεπάγεται μια μελλοντική ύφεση, να πάμε λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους».

Με κάθε αύξηση κατά 10 ευρώ της τιμής του αερίου σε ετήσια βάση, πάνω από τα 100 ευρώ, αυξάνεται το κόστος για τον προϋπολογισμό κατά 150-200 εκατ.

Εάν όμως η απειλή της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη γίνει πράξη, το κόστος όχι μόνο δεν μπορεί να υπολογισθεί αλλά θα πρέπει να τροποποιηθεί ο τρέχον προϋπολογισμός, καθώς δεν εμπεριέχει μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε ότι «η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου δεν είναι στο σενάριο του προϋπολογισμού. Δεν είναι σε κανένα σενάριο προϋπολογισμού στην Ευρώπη. Θα είναι μία καινούργια κρίση, πολύ μεγάλη, εάν αυτό συμβεί. Εάν οι Ρώσοι σταματήσουν να πωλούν στην Ευρώπη φυσικό αέριο, αμφιβάλλω εάν θα ξαναπουλήσουν ποτέ. Θα μπουν σε μια μακροχρόνια σκληρή κρίση, πολύ χειρότερη από τον πόλεμο που βρίσκονται τώρα».

Πάντως τα μηνύματα από τις εισπράξεις του Ιουνίου, αν και τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, είναι θετικά. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσιάζονται αυξημένες, όπως και οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι ο Ιούλιος, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια περίοδο ξεκινάει και η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκτός και αν εξαιτίας της κατάστασης η κυβέρνηση αποφασίσει να μεταθέσει εκ νέου την αποπληρωμή της πρώτης δόσης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το power pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος. «Bρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το “μαξιλαράκι” πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ενισχύσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όριο κατανάλωσης ​​​​​​

Με οριζόντια μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκαλούν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. 

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, για τον μήνα Ιούλιο θα επιδοτηθούν όλες ανεξαιρέτως οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα επιδοτούνται με 200 ευρώ/MWh οι οικιακοί καταναλωτές, απορροφώντας με αυτόν τον τρόπο το 84% της αύξησης, και 240 ευρώ/MWh τα ευάλωτα νοικοκυριά, καλύπτοντας το 100% των αυξήσεων. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οπως είπε ο κ. Σκρέκας, «στις αλματώδεις αυξήσεις της ενέργειας προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Πρόκειται για απολύτως αρνητική εξέλιξη που έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου. Το μείγμα είναι εκρηκτικό και δικαίως κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανησυχούν βαθιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης ως εξής:

• Με 200€/MWh για τους οικιακούς καταναλωτές επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης.

• Με 240€/MWh για τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης των ευάλωτων ομάδων.

• Αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192€/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

• Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213€/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

• Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ/MWh.

• Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/MWh.

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ενώ έχουμε διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και τώρα που η κρίση βρίσκεται “στο μάτι του κυκλώνα”, διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή