«Λουκέτα» και για ποτά-μπόμπες

«Λουκέτα» και για ποτά-μπόμπες

Μέτρα για το λαθρεμπόριο λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εσόδων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για το λαθρεμπόριο λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εσόδων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Μετά τη σφράγιση έως και 90 ημέρες των πρατηρίων καυσίμων και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στο Διαδίκτυο, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών ότι το συγκεκριμένο πρατήριο πωλούσε νοθευμένα καύσιμα (με ειδική ταινία στο πρατήριο), οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών. Με διάταξη που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή προβλέπεται η σφράγιση για χρονικό διάστημα 10 έως 30 ημερών της εγκατάστασης ελεγχόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, όταν διαπιστώνεται ότι το ελεγχόμενο πρόσωπο κατέχει, εμφιαλώνει, παρασκευάζει ή διαθέτει προς πώληση παράνομα αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλα, η διάταξη ορίζει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και των εγκαταστάσεών τους σε ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, με στόχο την αποτροπή από την τέλεση των παραβάσεων.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως από το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα αλκοολούχα ποτά περί τα 70-100 εκατ. ευρώ (ΕΦΚ και ΦΠΑ). Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11% της συνολικής κατανάλωσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια. Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του μητρώου αλκοολούχων ποτών και του συστήματος αναγνώρισης αλκοολούχων ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου.

Ελεγχος καυσίμων

Από 10 έως 30 ημέρες θα κλείνουν οι εγκαταστάσεις που παρασκευάζουν ή πωλούν παράνομα ποτά.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν στις ανωτέρω παρεμβάσεις, καθώς στόχος είναι ο έλεγχος όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως των καυσίμων. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που θα παρακολουθεί τις τελωνειακές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, θα καταγράφει την κίνηση φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, θα παρακολουθεί τα επαγγελματικά οχήματα και εμπορευματοκιβώτια που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, ενώ θα επεκταθεί το σύστημα εισροών/εκροών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων. Επίσης, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει αυξημένους ελέγχους με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 75.000 έλεγχοι δίωξης (50.000 από τα τελωνεία και 25.000 από τις κινητές ομάδες ελέγχου).

Σφράγιση πρατηρίων

Αποδίδουν, όπως δείχνουν, τα πρόσφατα μέτρα για τη σφράγιση των πρατηρίων καυσίμων στα οποία διαπιστώνεται νοθεία. Την περασμένη εβδομάδα σφραγίστηκε πρατήριο στη Νίκαια, αλλά ο ιδιοκτήτης φοβούμενος ότι θα χάσει την πελατεία του, περιέφραξε την πρόσοψη του πρατηρίου με πανί, ώστε να μη φαίνονται τα ειδικά αυτοκόλλητα, επικαλούμενος ανακαίνιση. Οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ το πληροφορήθηκαν άμεσα, τον ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ποινικό αδίκημα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να σπεύσει και να αφαιρέσει τον υφασμάτινο φράκτη.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο τελωνειακών διενήργησε έπειτα από πληροφορίες ελέγχους σε τρία πρατήρια. Εστάλησαν δείγματα στο Χημείο του Κράτους και διαπιστώθηκε ότι σε ένα από αυτά τα καύσιμα ήταν νοθευμένα οπότε και σφραγίστηκε για 10 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή