Ανθούν λαθρεμπόριο και νοθεία στα καύσιμα

Ανθούν λαθρεμπόριο και νοθεία στα καύσιμα

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων προωθεί η κυβέρνηση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και για την προστασία των καταναλωτών. Η έξαρση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα (αλλά και σε άλλους τομείς όπως τα αλκοολούχα ποτά) βρίσκονται στο επίκεντρο του ελεγκτικού μηχανισμού και ήδη σε καθημερινή βάση διενεργούνται δεκάδες έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων αλλά και σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ανθούν λαθρεμπόριο και νοθεία στα καύσιμα-1

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών και των εμπλεκομένων υπηρεσιών, η επιχειρησιακή δράση για τη δίωξη του λαθρεμπορίου στηρίζεται σε δύο άξονες: πρώτον, στη δίωξη εγκληματικών οργανώσεων, και δεύτερον, στον έλεγχο της παραβατικότητας και στην αύξηση της συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα:

• Δίωξη εγκληματικών οργανώσεων. Κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως και 30.4.2022, πραγματοποιήθηκαν από τις διωκτικές αρχές (ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ) 22 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 276.758 λίτρα υγρών καυσίμων, 4.200.000 κιλά υγραερίου και 10 βυτιοφόρα φορτηγά και απενεργοποιήθηκαν 79 ΑΦΜ ανύπαρκτων ή αδρανών επιχειρήσεων εμπορίας χημικών διαλυτών. Ο κατασχέσεις, από όλες τις διωκτικές αρχές, υγρών καυσίμων από 67.795 λίτρα το 2019 και 92.927 λίτρα το 2020, ανήλθαν σε 198.669 λίτρα το 2021 και 78.089 λίτρα ήδη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θεσπίστηκε η «Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για τον Περιορισμό του Λαθρεμπορίου στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και Φόρο Κατανάλωσης», με έργο τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής και τον καθορισμό των επιμέρους στόχων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, σε όλα τα προϊόντα ΕΦΚ (καύσιμα, αλκοολούχα, καπνικά) και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους, την επιχειρησιακή εποπτεία των διωκτικών αρχών και την παρακολούθηση της υλοποίησης του συστήματος εισροών-εκροών των καυσίμων.

Εξομoιώνεται ο ΕΦΚ του βιομηχανικού υγραερίου με το υγραέριο λοιπών χρήσεων – Ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΕΦΚ.

Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν και άλλες δράσεις που θα εντάσσονται σταδιακά στον σχεδιασμό των ελεγκτικών αρχών. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που θα παρακολουθεί τις τελωνειακές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, θα καταγράφει την κίνηση φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, θα παρακολουθεί τα επαγγελματικά οχήματα και εμπορευματοκιβώτια που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ενώ θα επεκταθεί το σύστημα εισροών-εκροών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων. Βασικοί στόχοι του έργου είναι:

• Περιορισμός της απώλειας εσόδων με εντατικοποίηση και ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

• Προστασία της κοινωνίας από τη χρήση παράνομων, νοθευμένων, πλαστών, επικίνδυνων και επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων.

• Διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά και προστασία των καταναλωτών.

• Αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και ειδικότερα του οικονομικού εγκλήματος κυρίως με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων.

• Υποστήριξη της αυξημένης ανάγκης ελέγχου των σημείων εισόδου και εξόδου των οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή