Ακυρώσεις πτήσεων: Αντέχουν τα ελληνικά αεροδρόμια

Ακυρώσεις πτήσεων: Αντέχουν τα ελληνικά αεροδρόμια

Περιορισμένα και πάντως εισαγόμενα είναι τα όποια προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων που εκκινούν από ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με στελέχη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Περιορισμένα και πάντως εισαγόμενα είναι τα όποια προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων που εκκινούν από ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με στελέχη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ακυρώσεις πτήσεων: Αντέχουν τα ελληνικά αεροδρόμια-1

Τούτων δοθέντων η Ελλάδα επιδεικνύει κορυφαίες επιδόσεις, την ώρα που σε αεροδρόμια άλλων χωρών καθίσταται πρακτικά χαοτική η διαχείριση της επιβατικής κίνησης και των πτήσεων, με αποτέλεσμα μεγάλοι οργανισμοί, όπως το αεροδρόμιο Χίθροου, να βάζει πλαφόν στους εξερχόμενους επιβάτες, στους 100.000 ημερησίως, όπως και το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία, ενώ αεροπορικές εταιρείες που αδυνατούν να βρουν επαρκή αριθμό αεροσυνοδών αναγκάζονται να περικόπτουν πτήσεις ή να αφήνουν καθίσματα κενά για να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η συμβουλευτική εταιρεία του κλάδου Mabrian Travel Intelligence Platform, το ποσοστό επί του συνόλου των εξερχόμενων πτήσεων που ακυρώθηκαν για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου από τη Γερμανία ξεπερνάει το 6%, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο το 3,2%. Οι εξερχόμενες από την Αυστρία πτήσεις που ακυρώθηκαν για το ίδιο διάστημα ανέρχονται στο 4,5% των προγραμματισμένων και από την Ολλανδία στο 3,5%. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στη σχετική λίστα, με ακυρώσεις μόλις 1,3%. Αλλά και αυτές οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί ως συνέπεια των ακυρώσεων που έγιναν στο εξωτερικό, εξηγούν κύκλοι της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας. «Αν ένα αεροσκάφος δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, δεν μπορεί και να αναχωρήσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πληθαίνουν οι ακυρώσεις πτήσεων στο εξωτερικό, «πρωταθλήτρια» η Γερμανία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η επιβατική κίνηση κινείται πλέον κοντά στο 90%-95% αυτής του 2019, ενώ οι προβλέψεις για μέχρι και τα τέλη Αυγούστου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε 3% υψηλότερα από την αντίστοιχη του 2019.

Ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, μιλώντας στην «Κ» δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς, όπως εξηγεί, η γενικότερη αναστάτωση στη διεθνή αεροπορική βιομηχανία λόγω της αδυναμίας της να προσαρμοστεί στην έντονη ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και νέα εισαγόμενα προβλήματα.

Στην τελευταία του έκδοση για την αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη, το Eurocontrol αναφέρει πως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο γνωρίζουν μεγάλη ανάκαμψη στον αριθμό των πτήσεων που δέχονται, η οποία μάλιστα ενδέχεται να υπερβεί τον σχετικό προγραμματισμό. Σε κάθε περίπτωση, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως προ ολίγων εβδομάδων σε αεροδρόμιο της Κρήτης, όπου ξένη εταιρεία ακύρωσε πτήσεις με τις οποίες θα αναχωρούσαν προς επιστροφή εκατοντάδες ξένοι ταξιδιώτες, τα ελληνικά αεροδρόμια παραμένουν φωτεινό παράδειγμα στο χάος που επικρατεί στους μεγάλους ευρωπαϊκούς αερολιμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT