Ομαλά εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Ομαλά εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια

Εκτός προγράμματος και ιδιωτικές πτήσεις προκαλούν το 20% των καθυστερήσεων και οι υπόλοιπες οφείλονται στις αναχωρήσεις από το εξωτερικό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός προγράμματος πτήσεις και ιδιωτικές προκαλούν το 20% των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια. Το υπόλοιπο 80% των καθυστερήσεων οφείλεται στο ντόμινο από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα των καθυστερήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια είναι σαφώς καλύτερη από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ευθύνονται τουλάχιστον κατά 80%, για τις μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε κάποια από τα ελληνικά αεροδρόμια και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ελληνική εναέρια κυκλοφορία. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου μεταφορών προκύπτει ότι το 53% των πτήσεων στο Ελ. Βενιζέλος προσγειώνεται την προβλεπόμενη ώρα. Από υπόλοιπο 47%, το 80% οφείλεται σε καθυστερήσεις από το εξωτερικό (ο συνολικός αριθμός πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 ήταν -περίπου- 9.650, ενώ οι πτήσεις με καθυστέρηση 4.520)

«H καλύτερη εικόνα στα Ελληνικά αεροδρόμια οφείλεται και στη προεργασία που έχουν κάνει οι διαχειριστές των αεροδρομίων αλλά και το υπουργείο υποδομών και μεταφορών, κυρίως μέσω της συνεχούς επαφής με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, έχοντας εξηγήσει αναλυτικά, ότι η φετινή αεροπορική κίνηση θα ξεπερνούσε τα δεδομένα του 2019» αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Επισημαίνεται δε πως η γενική συνέλευση της ένωσης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδος υπερψήφισε στις 9 Μαΐου την κοινή συμφωνία, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από μέτρα, που στόχο είχαν να ανακουφίσουν την εναέρια κυκλοφορία από τις επικείμενες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα η συμφωνία προέβλεπε την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 10% στις παραγόμενες ανθρωποώρες, για την ενίσχυση των βαρδιών σε ώρες και ημέρες με αυξημένη κυκλοφορία, την αύξηση των ελαχίστων κινήσεων που εκτελούνται, και ιδίως στα αεροδρόμια της Αθήνας κατά 27%, με άμεση προτεραιότητα στις πτήσεις από Μύκονο και Σαντορίνη (του Ηρακλείου κατά 20%, και  της Σαντορίνης κατά 20%). Επίσης την απόδοση του bonus στους ελεγκτές για το 2020. Ως αποτέλεσμα η κατάσταση αυτήν την στιγμή σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου μεταφορών έχει ως εξής:

Το 53% των πτήσεων προσγειώνονται στο ΔΑΑ στην προβλεπόμενη ώρα. Εκ του υπολοίπου 47% που παρουσιάζει καθυστέρηση: Το 80% περίπου οφείλεται στο domino effect των καθυστερήσεων στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επισημάναμε παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ελληνική εναέρια κυκλοφορία. Το 20% οφείλεται είτε σε εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιούνται εκτός χρονοθυρίδων (slots) -κυρίως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-, είτε σε ιδιωτικές πτήσεις σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, οι οποίες προκαλούν «αναστάτωση» στο πρόγραμμα προσαπογειώσεων των εκεί αερολιμένων, και επηρεάζουν την ομαλή εναέρια κυκλοφορία. Μάλιστα, καθημερινώς, παραλαμβάνονται από το ΔΑΑ 600-1.000 αποσκευές επιβατών από πτήσεις προηγούμενων ημερών, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος» έχει εγκαταστήσει ένα προσωρινό σύστημα logistics.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT