Στα 300 εκατ. τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρισμού

Στα 300 εκατ. τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρισμού

Στο ένα τρίτο του ποσού που υπολογιζόταν αρχικά περιορίζονται τελικά τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από το ένα τρίτο του αρχικά προσδιοριζόμενου ποσού περιορίζονται τελικά τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού στη χονδρεμπορική αγορά της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Το αρχικό ποσό των 927,4 εκατ. ευρώ περιορίστηκε σε πρώτη φάση στα 590 εκατομμύρια, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που παρείχε η ΔΕΗ στους πελάτες της και μειώνεται τελικά στα 300 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ αφού έκανε εκ νέου λογαριασμούς βάσει της φόρμουλας που υπέδειξε με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, η οποία προβλέπει αφαίρεση πάσης φύσεως εκπτώσεων που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω της έκτακτης εισφοράς, με συντελεστή 90% που έχει νομοθετήσει, περί τα 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% –δηλαδή τα 190 εκατ. ευρώ– θα εισφέρει η ΔΕΗ και τα 80 εκατ. από κοινού οι ιδιωτικές εταιρείες. Για την είσπραξη του ποσού εκκρεμεί η έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία.

Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό εάν η κυβέρνηση θα αναμένει και τον υπολογισμό των υπερκερδών για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2022. Η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο υπολογισμό των υπερκερδών, από στοιχεία ωστόσο μη επιβεβαιωμένα.

Από τις αρχές Ιουλίου με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αντλούνται κατευθείαν από την «πηγή». Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει η ΡΑΕ στην ιστοσελίδα της, για κάθε εργάσιμη ημέρα εκκαθάρισης της αγοράς μέσα στο πρώτο επταήμερο τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά έφτασαν περίπου τα 130 εκατ. ευρώ, ποσό που αυτομάτως μεταφέρθηκε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να κατευθυνθεί στην κατανάλωση μέσω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Από τις αρχές Ιουλίου με τον νέο μηχανισμό επιβολής πλαφόν, τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αντλούνται κατευθείαν από την «πηγή».

Από τα 129,9 εκατ. ευρώ που μπήκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα 78,1 προέρχονται από τις ΑΠΕ, τεχνολογία που χρηματοδοτούσε απευθείας το ΤΕΜ και προ του νέου μηχανισμού. Ουσιαστικά τα επιπλέον έσοδα σε σχέση με πριν είναι του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών, που πριν από τον μηχανισμό πήγαιναν στα ταμεία της ΔΕΗ, όπως και του φυσικού αερίου, που αντί της εκ των υστέρων φορολόγησης πλέον αντλούνται από την «πηγή». Το φυσικό αέριο έβαλε στον κουμπαρά του ΤΕΜ το διάστημα 8-14 Ιουλίου 21,1 εκατ. ευρώ, τα υδροηλεκτρικά 16,2 εκατ. ευρώ και ο λιγνίτης 14,4 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα εμφανίζουν σημαντική διαφοροποίηση από ημέρα σε ημέρα, αφού αποτελούν συνάρτηση της ρυθμιστικά οριζόμενης τιμής αποζημίωσης κάθε τεχνολογίας και της οριακής τιμής του συστήματος. Οσο υψηλότερα διαμορφώνεται η ΟΤΣ τόσο αυξάνονται και τα έσοδα για το ΤΕΜ.

Από την άλλη, όμως, η υψηλή ΟΤΣ αυξάνει τις ανάγκες για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Τα ποσά που θα πρέπει να διατίθενται για να απορροφάται το 80%-85% των αυξήσεων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα αυξάνονται όσο ανεβαίνει η ΟΤΣ. Οι επιδοτήσεις –για παράδειγμα– του Ιουλίου με τιμή μεγαβατώρας τον Ιούνιο στα 240 ευρώ έφτασαν τα 722 εκατ. ευρώ. Με τη μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά να κινείται στο πρώτο 14ήμερο στα 311,7 ευρώ, οι επιδοτήσεις του Αυγούστου θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη για την πορεία των τιμών είναι η ημερομηνία της 21ης Ιουλίου, όπου οι αγορές αναμένουν με αγωνία εάν η Ρωσία θα επαναφέρει σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση της 10ήμερης συντήρησής του. Οι εταιρείες προμήθειας θα πρέπει μετά την παράταση που έδωσε το ΥΠΕΝ, να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους έως τις 25 του μηνός τα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και θα αφορούν τις καταναλώσεις του Αυγούστου. Οι εταιρείες προμήθειας πάντως με χθεσινή ανακοίνωση του συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) καλούν το υπουργείο να επανεξετάσει το μέτρο για την τιμολόγηση βάσει πρόβλεψης της τιμής, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αυξάνει τα τελικά τιμολόγια λόγω του πολύ υψηλού ασφαλίστρου κινδύνου. Ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει για μια ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των ενεργειακών αγορών. Μέτρα, που όπως αναφέρει, προβλέπονται με σαφήνεια στο σχέδιο REPowerEU της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των «έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων» της ενεργειακής κρίσης και του υπαρκτού κινδύνου πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς ενέργειας με δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο των καταναλωτών και της οικονομίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή