Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις fintech

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις fintech

Οσες εταιρείες είχαν γνωρίσει μεγάλη δημοφιλία κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και της καραντίνας στον τομέα της τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δέχονται πλέον μεγάλο πλήγμα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσες εταιρείες είχαν γνωρίσει μεγάλη δημοφιλία κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και της καραντίνας στον τομέα της τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δέχονται πλέον μεγάλο πλήγμα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Κι αυτό διότι οι επενδυτές ανησυχούν πως δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα πιθανό πλήγμα από μία ύφεση, εξ ου και από τις αρχές της χρονιάς έχουν απολέσει 156 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία, ενώ εάν υπολογιστεί η απώλεια από τα επίπεδα-ρεκόρ της κεφαλαιοποίησής τους, τότε οι απώλειες φθάνουν τα 460 δισ. δολάρια. Οπως επισημαίνουν οι FT, από τις αρχές του 2020 στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν εισαχθεί 30 εταιρείες fintech, βάσει των στοιχείων της CB Insights, διότι οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετήσουν χρήματα σε εταιρείες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στροφή προς την ψηφιοποίηση. Σήμερα, εντούτοις, οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων, την έλλειψη κερδών και τα μη δοκιμασμένα επιχειρηματικά τους μοντέλα, έχουν οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις των μετοχών τους, ενόσω η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς ενδεχόμενη ύφεση.

Σε σύγκριση με το ζενίθ της κεφαλαιοποίησής τους, η χρηματιστηριακή αξία τους σήμερα έχει μειωθεί κατά 460 δισ. δολ.

Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών fintech έχουν υποχωρήσει κατά μέσον όρο πάνω από 50% από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, σε σύγκριση με την πτώση 29% του βασικού δείκτη των ομίλων υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, Nasdaq. Αξίζει να αναφερθεί ένα παράδειγμα για να γίνουν σαφή τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας. Η Upstart, ψηφιακή εταιρεία παροχής δανείων, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, όπως διατείνεται, για να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με καταναλωτικά δάνεια. Προσφάτως αναθεώρησε τις προβλέψεις της για βραδύτερη αύξηση εσόδων και διόγκωση ζημιών εξαιτίας της αναστάτωσης στην οικονομία. Αυτή η δυσπραγία έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, διότι συγκρίθηκε με το πολύ δυναμικό δεύτερο τρίμηνο του παρελθόντος έτους – τότε η οικονομία είχε εκκινήσει ζωηρά και πάλι μετά την πανδημία και η αύξηση των ετησίων εσόδων ήταν άνω του 1.000%. Οι αντιξοότητες υπάρχουν και για εδραιωμένες επιχειρήσεις, όπως οι Paypal και Block (πρώην Square), οι οποίες σε κεφαλαιοποίηση έχασαν περίπου 300 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος της κάμψης αυτής αποτυπώνεται και στις μη εισηγμένες μονάδες.

Η Klarna αναθεώρησε την αποτίμησή της από τα 46 δισ. δολάρια λίγες ημέρες πριν στα μόλις 7 δισ. δολάρια, όταν ζήτησε χρηματοδότηση από επενδυτές. Κατά τον Νταν Ντόλεβ, αναλυτή της Mizuho, «οι εταιρείες παροχής τεχνολογικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συνολικά και ειδικότερα όσες δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές πληρωμές, ήταν και το πρώτο τμήμα του κλάδου που ευνοήθηκε από την πανδημία, διότι όλοι έκαναν αγορές από τον υπολογιστή τους – τώρα οι εταιρείες αυτές αντιδρούν, ενίοτε υπερβολικά, στις καθοδικές πιέσεις και πριν από άλλους τομείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή