Βολές Σταϊκούρα κατά τραπεζών και funds

Βολές Σταϊκούρα κατά τραπεζών και funds

Μόλις το 46% των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών έχουν εγκρίνει οι πιστωτές μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθείες βολές σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για ανεπαρκή υποστήριξη και εφαρμογή του νόμου για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών απηύθυναν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η ειδική γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Μαριλένα Αθανασοπούλου, αξιολογώντας την πορεία εγκρισιμότητας των αιτήσεων που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, με βάση την οποία το ποσοστό εγκρίσεων διαμορφώνεται στο 46%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα οι πιστωτές (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) έχουν εγκρίνει λιγότερες από τις μισές και συγκεκριμένα 1.274 υποθέσεις, γεγονός που «δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή». «Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο», επισήμανε η κ. Αθανασοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού παράγει με τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου μια αυτοματοποιημένη λύση ρύθμισης όλων των χρεών του οφειλέτη και οι πιστωτές έχουν την ευχέρεια να μη συμφωνήσουν στην πρόταση που προκύπτει βάσει του υπολογιστικού εργαλείου και να αντιπροτείνουν εναλλακτική λύση. Το υψηλό ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων (54%) «μας βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος –και επομένως οι λύσεις και ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει– ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του υπουργείου και των πιστωτών και επομένως θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του αλγορίθμου να εγκρίνονται», σημείωσε η κ. Αθανασοπούλου.

Ο βασικότερος λόγος απόρριψης των αιτήσεων είναι το γεγονός ότι ο πιστωτής που είναι leader των χρεών, δηλαδή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλών, έχει ήδη συμφωνήσει ρύθμιση με τον δανειολήπτη, την οποία θεωρεί ευνοϊκή για τα συμφέροντά του. Για τον λόγο αυτό δεν μπαίνει στη διαδικασία να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του με τον οφειλέτη μέσω της ρύθμισης του συνόλου των χρεών του είτε αυτά είναι προς άλλα funds ή τράπεζες είτε προς το Δημόσιο, στάση που αντίκειται στο πνεύμα του νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, που στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση των χρεών ενός οφειλέτη. «Ζητάμε από τους πιστωτές να κάνουν τη δουλειά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε με έμφαση η ειδική γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, εξηγώντας ότι η ύπαρξη ευνοϊκής λύσης για ένα μόνο πιστωτή δεν εξυπηρετεί τον στόχο για παροχή βιώσιμης λύσης για το σύνολο του χρέους που έχει ένα φυσικό ή ένα νομικό πρόσωπο.

«Ζητάμε από τους πιστωτές να κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε η ειδική γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Μαριλένα Αθανασοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού 55.142 αιτήσεις, από τις οποίες οι 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, για άλλες 37.726 αντλούνται στοιχεία, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Σε όρους αξίας οφειλών πρόκειται για δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος, δίνοντας ενθαρρυντικό μήνυμα για την επιτάχυνση των υποθέσεων.

«Χτίζοντας πάνω στις εντατικές προσπάθειες –όλων των συμμετεχόντων– τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες. «Παρά τις προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα», κατέληξε.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, τα ποσοστά εγκρισιμότητας μεταξύ των πιστωτών είναι ανομοιόμορφα και τα υψηλότερα έχουν η Παγκρήτια Τράπεζα, η Qquant και η Intrum (ποσοστά από 79% έως 67,6%), ενώ στον αντίποδα υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης ή τράπεζες, για τις οποίες το ποσοστό εγκρισιμότητας περιορίζεται ακόμη και κάτω από το 20%.

Ο νόμος δεν αλλάζει

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μικρότερη είναι η τάση απόρριψης των ρυθμίσεων που προτείνονται και από τους ίδιους τους δανειολήπτες, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν 699 ρυθμίσεις για δάνεια 123 εκατ. ευρώ που δεν έχουν γίνει δεκτές από τους ενδιαφερόμενους. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως είπε η κ. Αθανασοπούλου, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με τους πιστωτές, «ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης και να βρούμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ομάδα εργασίας να έχει καταθέσει τις απόψεις της για την άμεση επίλυση των προβλημάτων», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή