Νέος παίκτης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Νέος παίκτης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Σε έναν από τους σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς ακινήτων φιλοδοξεί να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια ο φορέας που θα προκύψει από το Project Skyline της Alpha Bank.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν από τους σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς ακινήτων φιλοδοξεί να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια ο φορέας που θα προκύψει από το Project Skyline της Alpha Bank. Οπως έγινε γνωστό χθες, προσωρινός ανάδοχος στη διαγωνιστική διαδικασία για τον μετασχηματισμό της Alpha Aστικά Ακίνητα αναδείχθηκε το σχήμα Dimand Real Estate – Premia Properties ΑΕΕΑΠ – EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει το προσεχές φθινόπωρο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της συγκρότησης του νέου σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές ποσοστό που θα διατηρήσει η Alpha Bank τελεί υπό διαμόρφωση και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό θα επιμεριστεί μεταξύ της κοινοπραξίας των επενδυτών, στην οποία η Dimand έχει ηγετικό ρόλο με ποσοστό 51%, ενώ η Premia και η EBRD διαθέτουν το υπόλοιπο 25% και 24% αντίστοιχα. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε έναν επενδυτικό φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με «προίκα» ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο 575 ακινήτων, συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Από Dimand – Premia – EBRD ο μετασχηματι- σμός της Alpha Αστικά Ακίνητα στο πλαίσιο του Project Skyline της Alpha Bank.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί αναμένεται να διαδραματίσει η Dimand Real Estate, η οποία εξασφαλίζει σημαντικό αντικείμενο νέων έργων προς ανάπτυξη. Ο λόγος είναι ότι στο πακέτο των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν στον νέο επενδυτικό φορέα, περιλαμβάνονται εκατοντάδες κτίρια τα οποία χρήζουν ανακατασκευής, αλλαγής χρήσης ή και αλλαγής μισθωτή. Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία, καθώς τα ακίνητα αυτά διαθέτουν πολύ σημαντικές «κρυμμένες» υπεραξίες, τις οποίες αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η Dimand, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της.

Συνολικά, τα ακίνητα που θα ελέγχει ο νέος φορέας επιμερίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής και αξίας 280 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 320 ακίνητα αξίας της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ χρήζουν ανακατασκευής – ανακαίνισης, ώστε να επανατοποθετηθούν στην αγορά. Επιπλέον 205 κατοικίες – διαμερίσματα, αξίας 75 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πωληθούν σταδιακά, ώστε με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτηθούν οι λειτουργίες της νέας εταιρείας. Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και κάποια ακόμη σε άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Ασφαλώς, ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, το νέο σχήμα θα διαθέτει ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα ύψους 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκτός από τα ακίνητα του αρχικού χαρτοφυλακίου, το σχήμα θα προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις αγοράς ακινήτων, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και η εισφορά σε αυτό ακινήτων από τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια των συμμετεχόντων. Για παράδειγμα, η Dimand ενδέχεται να επιλέξει να «προικίσει» το σχήμα με κάποιο από τα ακίνητα που αναπτύσσει αυτή την περίοδο. Με βάση το πλάνο που έχει εκπονηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 3-5 ετών, τα ετήσια έσοδα από ενοίκια προβλέπεται ότι θα έχουν αυξηθεί περίπου 30 εκατ. ευρώ. Τότε θα συναποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των επενδυτών, δηλαδή το αν θα αποχωρήσει η Alpha Bank, κεφαλαιοποιώντας τις υπεραξίες που θα έχουν δημιουργηθεί ή αν θα προχωρήσει η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή