Ενέργεια: Πρόταση Μητσοτάκη για πανευρωπαϊκό μηχανισμό

Ενέργεια: Πρόταση Μητσοτάκη για πανευρωπαϊκό μηχανισμό

Πρόταση που απαντάει και στο ζήτημα ενίσχυσης της επάρκειας τον ερχόμενο χειμώνα και στο ζήτημα της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση που απαντάει και στο ζήτημα ενίσχυσης της επάρκειας τον ερχόμενο χειμώνα και στο ζήτημα της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα. Η ιδέα, όπως αναφέρει στην επιστολή του, χρησιμοποιεί ως βάση το καίριας σημασίας έργο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο «Save Gas for a Safe Winter». Αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσίαζε έλλειψη κατά 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταματούσαν πλήρως. «Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το “όπλο” της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο φόβος των ελλείψεων θα μειωνόταν και μία μικρή αίσθηση κανονικότητας θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά», αναφέρει ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό της πρότασης.

Επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο μηχανισμός που προτείνει ο πρωθυπουργός, όπως εξηγεί και ο ίδιος στην επιστολή του, είναι πιο ευρύς από αυτόν που προβλέπουν οι αγορές για να αποζημιώνουν τους χρήστες, προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια (διακοψιμότητα). Καλύπτει τη μείωση της ζήτησης για αρκετούς μήνες και όχι για ώρες ή ημέρες.

Σημειώνει δε ότι το ιδανικό θα ήταν «να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει στην επιστολή του και τα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση της πρότασης, στις οικονομίες και τα εμπορικά ισοζύγια των κρατών-μελών, λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία, όπως σημειώνει, θα αντιστάθμιζαν τις όποιες δαπάνες θα απαιτούσε το πρόγραμμα.

Πρόκειται για μια ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και η οποία θα λειτουργήσει «μόνο αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις ποσότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας στη Ρωσία την αποφασιστικότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει την Ευρώπη», καταλήγει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να κάνουμε μια τολμηρή κίνηση για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας, πριν από τον προσεχή χειμώνα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή