Φυσικό αέριο: Μείωση κατανάλωσης με πολλούς αστερίσκους

Φυσικό αέριο: Μείωση κατανάλωσης με πολλούς αστερίσκους

Εκτός μείωσης κατανάλωσης αερίου κατά 15% η ηλεκτροπαραγωγή - Οι περικοπές φορτίων στην Ελλάδα θα γίνουν βάσει των μεγεθών του 2021

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές εξαιρέσεις από τη συμφωνία για τις περικοπές φορτίων φυσικού αερίου που ενέκρινε χθες το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας σε έκτακτη συνεδρίασή του, πέτυχε η Ελλάδα. Οι παρεκκλίσεις δεν εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας στο ενεργειακό σύστημα και στην οικονομία της χώρας, τις περιορίζουν ωστόσο σημαντικά και αφήνουν περιθώρια μιας αποτελεσματικής διαχείρισης.

Η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας πρόβλεψη που κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5 επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά με την προηγούμενη χρονιά – και συγκεκριμένα το διάστημα από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022. Η εξαίρεση αυτή περιορίζει την υποχρέωση για μείωση της κατανάλωσης στο 15% και συγκεκριμένα σε 7,5 τεραβατώρες, έναντι ποσοστού 24% που θα έπρεπε να μειώσει με τον υπολογισμού βάσει μέσου όρου πενταετίας.

Παράλληλα η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από το 15% οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος. Η εξαίρεση αυτή θεωρείται και η πιο σημαντική για τη χώρα μας, δεδομένου ότι το ηλεκτρικό σύστημα στηρίζεται σε ποσοστό 70% στο φυσικό αέριο και θα ήταν πρακτικά αδύνατη η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του με περιορισμένα φορτία φυσικού αερίου. Ακόμη όμως και αυτή η δυνατότητα που παρέχει η συμφωνία ενεργοποιείται έπειτα από απόλυτη τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των μονάδων φυσικού αερίου και με την έγκριση της Κομισιόν.

Για την εξαίρεση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από την περικοπή κατανάλωσης αερίου κατά 15% θα απαιτείται τεκμηρίωση και έγκριση από την Ε.Ε.

Αντιθέτως, η Ελλάδα δεν κατάφερε να εισπράξει «αντάλλαγμα» με τη μορφή εξαιρέσεων για τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει σε τρίτες χώρες και οι οποίες αντιστοιχούν στο 22% των συνολικών εισαγωγών της χώρας. Η συμφωνία παρέχει εξαίρεση στα κράτη-μέλη προσαρμογής της υποχρέωσής τους για μείωση της κατανάλωσης εάν έχουν περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλα κράτη και μπορούν να αποδείξουν ότι οι εξαγωγικές ικανότητες διασύνδεσης ή η εγχώρια υποδομή ΥΦΑ τους χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη-μέλη στο έπακρο. Η εξαίρεση αυτή καλύπτει την Ισπανία, την Πορτογαλία και τρεις ακόμη χώρες της Ε.Ε. με μεγαλύτερες δυνατότητες εξαγωγών, αφήνοντας απ’ έξω την Ελλάδα.

Η συμφωνία που ενέκρινε χθες με πολλές εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις το συμβούλιο υπουργών, αφήνει παντελώς απροστάτευτη τη βιομηχανία, η οποία θα κληθεί πρώτη να περικόψει φορτία χωρίς αποζημίωση, ενώ σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο παρέχει προστασία στους οικιακούς καταναλωτές και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες καταναλωτών. Στο μεταξύ, οι αγορές προεξοφλώντας τις μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την πτώση της δυναμικότητας στο 20% του Nord Stream 1, «έστειλαν» την τιμή του ΤΤF στα συμβόλαια του Οκτωβρίου στα 200 ευρώ/MWh. Στο κατακόκκινο βρέθηκαν και οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα η τιμή έσπασε σήμερα νέο ρεκόρ στα 473,93 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Γαλλία, στα 529,62 ευρώ/MWh.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στο συμβούλιο υπουργών την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Υπέβαλε επίσης πρόταση για τον επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση του μοντέλου που εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου στην ελληνική αγορά, το οποίο και παρουσίασε στο συμβούλιο. Ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε την αξιοπιστία του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και την ανάγκη μιας λύσης με αποτελέσματα υπέρ των καταναλωτών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή