Νέο λογισμικό για την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων

Νέο λογισμικό για την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι αλλάζει στους ελέγχους που γίνονται σε χώρους εργασίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργία «Φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου» και λειτουργία νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία την περίοδο 2022-2027, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής καταρτίστηκε έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αναγγελίας και καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων αλλά και επαγγελματικών ασθενειών, καθώς διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμμα στον τομέα αυτό. Παράλληλα, και με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι πιθανών μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, ορίζεται η διαδικασία με την ανάπτυξη πάγιων συνεργειών μεταξύ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της δημόσιας υγείας.

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην εθνική στρατηγική είναι:

– Η προώθηση της δημιουργίας ειδικού «Φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου (επαγγελματικής νοσηρότητας)» έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

– Η λειτουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Ηριδανός» για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Η διαμόρφωση ολοκληρωμένου μηχανισμού αναγγελίας και καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

– Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας διεξαγωγής των ελέγχων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως π.χ. με τη χρήση tablets από τους επιθεωρητές και την καταχώριση των υποδείξεων των ελέγχων στον λογαριασμό του κάθε εργοδότη στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας.

– Η υιοθέτηση ενός «μητρώου ελεγκτικών βημάτων», δηλαδή τυποποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας διεξαγωγής του ελέγχου με χρήση λίστας σημείων ελέγχου (check list) και καταχώρισης των στοιχείων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας.

– Η ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι πιθανών μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων με την ανάπτυξη πάγιων συνεργειών μεταξύ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της δημόσιας υγείας (π.χ. έκδοση εγκυκλίων και πρακτικών οδηγών, εκπόνηση σχεδίων ετοιμότητας, συντονιστικές συναντήσεις κ.ά.).

– Δράσεις πρόληψης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία (εργασιακό άγχος, βία και παρενόχληση, εκφοβισμός, εργασιακή εξουθένωση).

– Επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων (π.χ. αναπροσαρμογή των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, εκσυγχρονισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών ιατρικής της εργασίας, ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων, μείωση γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων κ.ά.).

– Προγράμματα εκπαίδευσης εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματιών υγείας και ασφάλειας (τεχνικοί ασφαλείας, ιατροί εργασίας κ.λπ.) με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή