Κοινή ενημερότητα από ΕΦΚΑ, ΤΕΚΑ

Κοινή ενημερότητα από ΕΦΚΑ, ΤΕΚΑ

Ο εργοδότης λαμβάνει κοινή ασφαλιστική ενημερότητα από τα δύο Ταμεία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας θα λαμβάνουν από τον ΕΦΚΑ οι εργοδότες που απασχολούν νέους και κατά συνέπεια οφείλουν να τους ασφαλίζουν για επικουρική ασφάλιση στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Νέα κοινή υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι τις εισφορές, τουλάχιστον για τα επόμενα έτη, θα τις εισπράττει ο e-ΕΦΚΑ και στη συνέχεια θα τις αποδίδει στο ΤΕΚΑ. Οταν, δε, ο εργοδότης ζητεί ασφαλιστική ενημερότητα, θα του εκδίδουν και θα του χορηγούν ενιαίο αποδεικτικό ενημερότητας τόσο ως προς τις εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ όσο και ως προς το ΤΕΚΑ. Σε περίπτωση μάλιστα ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα διευκρινίζεται στο σώμα του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος ή της σχετικής βεβαίωσης οφειλής ο φορέας έναντι του οποίου υφίσταται η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Κι όταν θα υπάρχει κάποια καταβολή προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τότε οι οφειλές του ΤΕΚΑ θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ο τρόπος δήλωσης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών είναι, σε αυτό το πρώτο στάδιο λειτουργίας του ΤΕΚΑ, το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της δουλειάς του υπουργείου Εργασίας. Βάσει του νόμου, ο e-ΕΦΚΑ διαχειρίζεται ουσιαστικά τον εισπρακτικό μηχανισμό για λογαριασμό του ΤΕΚΑ. Με την εν λόγω υπουργική απόφαση, επισημαίνει η κ. Καρασιώτου, καθορίζονται και οριοθετούνται μια σειρά από ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για ασφαλισμένους και εργοδότες: «Κάποια από αυτά αφορούν εφαρμογές που ήδη είναι σε παραγωγική λειτουργία, όπως η αναλυτική περιοδική δήλωση (ΑΠΔ), τα εκκαθαριστικά μη μισθωτών και το μητρώο ασφαλισμένων». Και συμπληρώνει πως «η ΚΥΑ καλύπτει σημαντικά ζητήματα για τα οποία οι εφαρμογές είναι σε στάδιο παραγωγής και σταδιακά θα εφαρμόζονται, όπως το ενιαίο πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας, η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων εισφορών, αλλά και η διαχείριση των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών». Ειδικά για το τελευταίο, σημειώνει η γενική γραμματέας του υπουργείου, «εργοδότες που κατέβαλαν εκ παραδρομής εισφορές στο ΤΕΚΑ αντί για τον ΕΦΚΑ, πολύ σύντομα θα μπορούν σε ένα πρώτο στάδιο να συμψηφίσουν με υποχρεώσεις καταβολής εισφορών που έχουν στον e-ΕΦΚΑ, καθώς η σχετική εφαρμογή αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων εβδομάδων».

Η απόδοση των εισφορών στο ΤΕΚΑ θα γίνεται από τον ΕΦΚΑ χωρίς εμπλοκή του εργοδότη.

Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας στο ΤΕΚΑ ξεπέρασαν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς άγγιξαν τις 51.000, από συνολικά 31.000 εργοδότες, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ετσι, ο στόχος που είχε τεθεί, στο τέλος του 2022 να έχουν ασφαλιστεί έως 60.000 στο Ταμείο, φαίνεται πως θα ξεπεραστεί και πλέον εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 80.000 έως το τέλος του 2022. Με την πρόσφατη ΚΥΑ, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ θα αποτυπώνονται διακριτά οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΤΕΚΑ σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του e-ΕΦΚΑ. Αλλωστε, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΤΕΚΑ εισπράττονται διακριτά μέσω διαφορετικών ταυτοτήτων πληρωμής (RF).

Σε περίπτωση μερικής εξόφλησης ΑΠΔ-ΤΕΚΑ, οι εισπραχθείσες ασφαλιστικές εισφορές επιμερίζονται στους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ κατ’ αναλογία των καταβλητέων εισφορών. Το ΤΕΚΑ ενημερώνει με ψηφιακό τρόπο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) μέσω των συστημάτων του e-ΕΦΚΑ για τη βεβαίωση και τον καταλογισμό ανά υπόχρεο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπάρχουν και αφορούν το επικουρικό.

Τέλος, η ΚΥΑ ορίζει ρητώς ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπόχρεων προς το ΤΕΚΑ εισπράττονται από το ΚΕΑΟ κατά προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων οφειλών του ίδιου υπόχρεου προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσης της οφειλής και τον τρόπο είσπραξης (εφάπαξ καταβολή, ρύθμιση, αναγκαστική εκτέλεση κ.λπ.), και αποδίδονται στο ΤΕΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή