Attica Bank: Μικρότερες οι κεφαλαιακές ανάγκες της

Attica Bank: Μικρότερες οι κεφαλαιακές ανάγκες της

Στα 400 εκατ. η ΑΜΚ, από 600 εκατ. που υπολογιζόταν – Νέα CEO η Ελένη Βρεττού

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψαλιδίζονται» οι εκτιμήσεις για το ύψος της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, διευκολύνοντας –σύμφωνα με τις ενδείξεις– την αποκατάσταση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας ενόψει της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους από 2 έως 2,6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι διοικητικές αλλαγές με την επιλογή της Ελένης Βρεττού ως νέας διευθύνουσας συμβούλου, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τη σημερινή προσωρινή διοίκηση υπό τον Μιχάλη Ανδρεάδη, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια εμπροσθοβαρής κίνηση στην προσπάθεια εξυγίανσης της Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απαιτούμενη ΑΜΚ προσδιορίζεται κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, από τα 600 εκατ. που ήταν η πιο πρόσφατη εκτίμηση. Το ποσό αυτό είναι κοντά στην κεφαλαιακή ενίσχυση των 365 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου μετά την πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η Attica Bank, στην οποία Ellington και ΤΜΕΔΕ συμμετείχαν με 55 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της αύξησης κάλυψε το ΤΧΣ. Ο περιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank συνδέεται με το γεγονός ότι η DBRS, που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων, έδωσε κατά 30% περίπου ευνοϊκότερη τιμολόγηση, περιορίζοντας το κεφαλαιακό κόστος της τιτλοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αξιολόγηση αφορά τις δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις και συγκεκριμένα τα χαρτοφυλάκια Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, για τις οποίες το κεφαλαιακό κόστος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Διευκολύνεται η αποκατάσταση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας ενόψει της τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της Attica Bank προβλέπει την τιτλοποίηση τριών ή τεσσάρων χαρτοφυλακίων, δηλαδή του Omega ύψους 1,3 δισ. ευρώ, του Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και ενδεχομένως την τιτλοποίηση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου, του Metexelixis, το οποίο είναι αξίας 670 εκατ. ευρώ και έχει τιτλοποιηθεί το 2018 με επενδυτή την Pimco. Η αξιολόγηση της DBRS εξελίσσεται σε φάσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των χαρτοφυλακίων και μετά την αξιολόγηση του Astir I και ΙΙ εκκρεμεί η αξιολόγηση της τρίτης τιτλοποίησης, δηλαδή της Omega, η οποία αναμένεται έως τα τέλη Αυγούστου. Στόχος είναι η διοίκηση της Attica Bank σε συνεργασία με τους μετόχους, να υποβάλει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΤτΕ το κεφαλαιακό και το αναπτυξιακό πλάνο της τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον βαθμό που η τελευταία τιτλοποίηση γίνει με παρόμοιες παραδοχές, η ΑΜΚ δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται υψηλό, αλλά υπολείπεται των τελευταίων εκτιμήσεων που έκαναν λόγο ακόμη και για πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή διοίκησης –είχε δρομολογηθεί εδώ και μερικούς μήνες– η επικράτηση της Ελένης Βρεττού μεταξύ περίπου επτά υποψηφιοτήτων, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία αλλαγής σελίδας για την τράπεζα και σύμφωνα με πληροφορίες φέρει τη στήριξη όλων των μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ, του ΤΜΕΔΕ και της Ellington. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βρεττού προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα και έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος στο παρελθόν στην HSBC και πιο πρόσφατα στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σήμερα κατέχει τη θέση Chief Strategy και IR Officer στη Lamda Development. Η τοποθέτησή της αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, με παράλληλες ενέργειες υλοποιείται από την Attica Bank η διαδικασία για την έκδοση 271.448.946 δωρεάν παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και η ημερομηνία για την άσκηση των δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν προτίθενται να ασκήσουν τα δικαιώματα, οι τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές και θα μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ, το οποίο με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του στην Attica Bank, από το σημερινό 63% στο περίπου 68%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή